Silnik gaśnie przy zjeździe nawet z małego wzniesienia
witam ,mam taki problem, od jakiegoś czasu samochód gaśnie podczas zjazdu nawet z małego wzniesienia, nie zawsze ale co jakiś czas to się zdarza, pojawia się check engine i silnik gaśnie, po podpięciu do komputera pokazało błąd z przekroczoną ilością maksymalnych obrotów silnika, ale nigdy one nie są przekroczone kiedy to się dzieje. Na początku myślałem, że dzieje się tak kiedy wrzucę niższy bieg z górki, ale kiedy jadę na lekkim gazie na obojetnie jakim biegu tez potrafi zgasnąć, ostatnio przy dojeżdżaniu do pasów z lekkiej górki wcisnąłem hamulec i sprzęgło i również wyskoczyła usterka silnika , samochód kiedy jest na płaskiej drodze nic mu się nie dzieje, jeździ normlanie, pod górkę również wszystko ok, jedynie te lekkie wzniesienia go unieruchamiają . Przepustnica była sprawdzana bo myśleliśmy, że to tutaj może być problem ale jest czyściutka, check engine gaśnie sam po oko 4-5 ponownych uruchomieniach, mam samochód od ponad 3 lat , przebieg 240 tyś , rocznikowo po lifcie 2011r, 2.0 tdci 163km . Proszę o pomoc
|