Temat: [S-MAX 2006-2015] Wymiana leda w tylnej lampie
View Single Post
Stary 25-11-2023, 14:35   #25
DannyDG
ford::beginner

Imię: Daniel
Model: S-Max FL
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: Pazdziernik 2010
Domyślnie Odp: Wymiana led tył

Bardzo dziękuję kolegom (w szczególności makinen i klocky) za obszerne relacje z napraw. Mnie też poleciały LEDy z tyłu, na razie tylko w jednej wewnętrznej lampie, ale zewnętrzna też niestety zaczyna już mrugać, będzie do naprawy...

Ja naprawiłem lampę wewnętrzną trochę na lenia, więc raczej nie polecam tej metody. Metoda ta ma parę wad, ale za to tez kilka istotnych zalet.

Ja wyciąłem ściankę za płytka PCB (ominąłem tylko wystającą śrubę mocującą lampy aby nie osłabić mocowania) oraz rozwierciłem "od tyłu" gniazdo wewnętrznej śruby mocującej przezroczysty element przewodzący światło.

Trzeba ciąć praktycznie na wysokości płytki, ale nie za głęboko aby jej nie uszkodzić (nie ma praktycznie luzu między tym co tniemy a płytką, tniemy więc do płytki i nie dalej, ja musiałem jedną uszkodzoną zewnętrzną ścieżkę naprawić cienkim przewodem...)

Co do wymiany LED, zamówiłem diody LITEON jak w sugestii kolegi makinen (idealnie pasują). Nie szukamy zepsutych LEDów tylko wymieniamy wszystkie, kosztuje to mniej niż paczka papierosów, po co zostawiać 13 letnie stare ledy za kilkanaście groszy za szt kiedy tyle się namęczyliśmy...
Przed wylutowaniem zaznaczyłem cienkim markerem "minus" każdego LEDA na PCB. Poprawiłem dosłownie wszystkie luty na pozostałych komponentach dla spokoju sumienia.

Po naprawie płytka do środka, zakręcamy śrubę zewnętrzną, odciągamy ręką ściankę do tyłu i dajemy w szczelinę po cięciu klej na gorąco.

Zalety metody:
- szybka naprawa
- nie naruszamy konstrukcji mocującej lampy
- lampa pozostaje szczelna jak oryginał
- krótszy czas naprawy

Wady:
- nie można wyczyścić muszek i kurzu ze środka, bo nie ma jak
- można nadciąć płytkę przy rozcinaniu
- może trochę pyłu po cięciu wlecieć do środka (ja jakoś wydmuchałem i cienkim drucikiem w gumie pajęczyny pozbierałem)

Lampę zewnętrzną będę już naprawiać z cięciem do okoła klosza jak kolega klocky pokazał. Dzięki i pozdrawiam

Bump: Pozostałe zdjęcia
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 001.jpg (89.9 KB, 93 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 002.jpg (89.1 KB, 83 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 003.jpg (86.0 KB, 76 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 004.jpg (79.1 KB, 83 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 005.jpg (83.1 KB, 76 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 006.jpg (84.3 KB, 70 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 007.jpg (83.1 KB, 72 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 008.jpg (78.1 KB, 68 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 009.jpg (87.6 KB, 76 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 010.jpg (96.7 KB, 66 wyświetleń)
DannyDG jest offline   Odpowiedź z Cytatem