Odp: Padła sonda lambda co dalej ? 1,6EB
Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i chciałam bym się podzielić moimi doświadczeniami z sondą lambda w moim B-Maxie 1,0 100kM z przebiegiem 78tyś..
Jakiś czas temu zaświeciła mi się żółta kontrolka silnika, po podłączeniu komputera pokazało błąd P2231 czyli obwód sygnału czujnika zwarty do elementu grzejnego po wykasowaniu błędu i kilku odpaleniach błąd się znowu pojawił, ponownie podłączyłem i sprawdziłem jakie napięcia pokazują sondy, pierwsza pokazywała ok. 1,5V a druga ok.0,7V, wyczytałem że sondy powinny mieć napięcie w granicach do 0,1V do 0,9V i pomyślałem że pierwsza sonda jest uszkodzona bo pokazuje dość wysokie napięcie a do tego wywala błąd P2231, zaznaczam że silnik pracował normalnie żadnej różnicy nie odczułem i spalanie raczej w normie. Wymieniłem sondę na nową Boscha i wskazania napięcia się nie zmieniły są takie same jak na starej tyle że nie pojawia się błąd P2231 ani żaden inny .Na wolnych obrotach ok.1,5V a podczas jazdy gdy puszcze gaz rośnie chwilowo do prawie 3V. Nie wiem czy to normalne w ecoboostach, kolega kaczorro89 też takie wskazanie napięcia na sondzie miał. Jeszcze wyskakuje mi błąd w module sterowania tablicą rozdzielczą B10EA ale to chyba nie ma związku .Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie.
|