Temat: [Fusion - Mondeo USA] Dziwne buczenie ale to nie łożysko koła
View Single Post
Stary 12-12-2023, 17:21   #78
Dawid41.
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Fusion
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2014
Domyślnie Dziwny dźwięk z tylnego napędu

Witam
Posiadam Forda Fusion/Mondeo 2.0 EB AWD z 2013r

Jakieś 3 tygodnie temu, cofałem i dałem na D po czym ruszyłem
I uszyłem mocne huk z tyłu samochodu (jakby ktoś przywalił mi w dupe)
Przejechałem jakiś kawałek i okazało się, że przy dodawaniu gazu na prostej i przy jednoczesnym skręcaniu i dodawaniu gazu słychać dziwny dźwięk. Przeczytałem na forum, że to Haldex i można go sprawdzić odłączając wtyczkę co też uczyniłem. Dźwięk i szarpanie ustało, więc wyciągnąłem Haldex i wysłałem go na regeneracje, okazało się że jest zapieczony. Panowie zregenerowali mi go i założyłem go z powrotem, ale dźwięk i szarpanie nie ustało w 100%, ale było lepiej niż przed regeneracja. Zadzwoniłem do tej osoby co regenerowała i powiedział żebym tydzień pojeździł i powinno się rozruszać, więc tak zrobiłem. Po tygodniu jazdy nie było ani trochę lepiej, a wręcz gorzej ponieważ znów było tak samo jak przed regeneracja. Myślałem że coś źle zregenerowali więc ściągnąłem Haldex ale już z całym dyferencjałem żeby go przejrzeć. Haldex wysłałem na reklamacje i okazało się że znów jest spalony, a dyfer przejrzałem i nie miał żadnych opiłków ani wyszczerbień na zębach. Założyłem z powrotem ten Haldex po drugiej regeneracji i było tak samo jak wcześniej czyli lepiej niż przed regeneracja ale dalej coś strzelało, podmieniłem też elektromagnes, ale to też nie pomogło.
Olej w przekładni kątowej i dyfrze wymieniony.

Co może być przyczyną, odłączyłem wtyczkę od haldexu żeby znów się nie zapiekł.

Nagrałem też ten dźwięk, tutaj link do niego:
https://youtube.com/shorts/c4D71dW1n...tOq3C1FsavjNFP
Dawid41. jest offline   Odpowiedź z Cytatem