View Single Post
Stary 14-12-2023, 23:22   #1
elmystico
ford::amateur

Model: S-Max
Silnik: 2.0 240KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Nagrzewnica elektryczna PTC (ver Vigniale, ale pewnie inne tak samo)- dołożenie

Heja

W dzisiejszym odcinku coś, co odkładałem od dwóch lat. A ostatnio padł mi akumulator (chyba uda się go jeszcze uratować- w sumie kompletnie mi się to nie opłaca ale ambicja wygrała :-) ) i przy okazji sprawdziłem komplet elektryczki potrzebnej do tematu, bo po wyjęciu akumulatora było nieco łatwiej.

Kupiłem w ostatniej chwili, zanim zamknęli produkcję, bi-turbo 240 KM w 2020.
Przyszła zima a w aucie- przy jeżdżeniu po mieście robiło się ciepło jak już pora było wysiadać. Uszkodzona nagrzewnica!
Gadam z dealerem- ale przecież pan zamawiał bez!
No i zonk i kłótnia, bo w każdym katalogu było napisane, że PTC jest w tej wersji w standardzie... Stanęło na niczym. PTC nie ma i nie ma możliwości zamontować (skanując materiały serwisowe od forda). Mogą elektryczne webasto za jakieś 8 tys czy 5 nie pamiętam.
Wściekłem się, zero ambicji u tych ludzi pomyślałem, jakoś namierzyłem gdzie ta nagrzewnica powinna być. Patrzę- jest zaślepka. Na alleg kupiłem chyba za 40 zł używaną nagrzewnicę i postanowiłem zamontować samemu.

Niestety NIGDZIE nie znalazłem w sieci kompletu informacji odnośnie tej wersji s-max/mondeo/galaxy, samemu nie chciało mi się rozgrzebywać auta nie mając pewności czy się uda i na dwa lata pomysł poszedł do szuflady.
Wszystko, póki co, okazało się znacznie prostsze niż zakładałem.

Podsumowując:
-sprawdziłem wszystkie niezbędne komponenty według manuala- sterowanie i bezpiecznik w skrzynce elektrycznej jest, kable tam również są.
-za osłoną pod schowkiem pasażera znalazłem ( po dłuższym szukaniu, jest taka osłona jakby "od spodu", nad stopami pasażera) wtyczkę do kabla nagrzewnicy! była w niej nawet pusta kostka, na jej miejsce zapiąłem kabel. Wszystkie kable w dalszej części w kierunku skrzynki rozdzielczej wydają się kompletne.
-jutro zapinam akumulator, biorę się za ELMconfig czy forscana i będę próbował funkcję aktywować trzymajcie kciuki.

Poniżej fotostory, może jeszcze dorzucę samą kostkę do zapięcia kabla od nagrzewnicy, no i zamontowane szpeje. (aj właśnie się pokapowałem że tylko 5 zdjęc można dołączyć- dodam jakiś album może potem). Jak coś potrzeba to piszcie
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20231213_001446.jpg (101.3 KB, 171 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20231213_002341.jpg (87.9 KB, 149 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20231213_002505.jpg (96.9 KB, 143 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20231213_002512.jpg (95.0 KB, 132 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20231213_002518.jpg (87.5 KB, 123 wyświetleń)
elmystico jest offline   Odpowiedź z Cytatem