Temat: [Fusion - Mondeo USA] czuć zapach benzyny w kabinie
View Single Post
Stary 03-01-2024, 23:34   #1
BartoszMk5
ford::amateur

Model: Fusion
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2013
Domyślnie czuć zapach benzyny w kabinie

Cześć wszystkim.
Mam problem z moim fordem fusion 2013 1.6 ecoboost z USA.Po przejechaniu kilku km czuć zapach benzyny, gdy mam odpalony nawiew to czuć ewidentnie z kratek.Do tego czuć też jak sie stanie obok samochodu, a w szczególności z przodu.Bylem u mechanika, zeby to sprawdził, to powiedział, ze nie zauważył zadnej nieszczczelnosci w układzie paliwowym.

Takim powiedzmy dodatkowym objawem jest poziom dźwięku silnika w kabinie.Przy jezdzie typowo miejskiej jest to uporczywe, a przy większych predkosciach jakby problem znika.Mozliwe ze cos z tłumikiem bo słychać tak jakby pod maską bylo jakies v8😅 ale nie mam pewności.

Dodatkowo mam urwaną wiązkę, ktora "łączy" czujniki temp zewnętrznej i czujnik zamykania maski.Przez to ciągle mam komunikat o otwartej masce mimo, ze jest zamknieta.Mechanik stwierdził ze to prawdopodobnie wina tej urwanej wiązki powoduje zapach benzyny gdyż auto daje za bogtą mieszankę paliwa.

Teraz pytanie do Was.Czy mechanik moze mieć rację?Czy jest to wina tej wiązki czy zupełnie czegoś innego?Co należałoby sprawdzić w takiej sytuacji? Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez SRS ; 03-01-2024 o 23:38
BartoszMk5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem