View Single Post
Stary 04-01-2024, 16:27   #1
MATRIX266
ford::average

Imię: KRZYSIEK
Model: MONDEO
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Ustawienie rozrządu proszę o proste wytlumaczenie

Witam chciałbym się dowiedzieć coś o ustawianiu rozrządu. Sam tego nie robię ale ciekawi mnie procedura i jednej rzeczy nie rozumiem. Znaki na kołach i innych częściach silnika, są między innymi po to aby po przeskoczenia pasja było wiadomo w jakich pozycjach mają być koła aby była pełna synchronizacja. Ciekawi mnie co w sytuacji kiedy remontujemy silni lub zdejmujemy koła pasowe. Wtedy jak się ustawia wał względem walka rozrządu? Po ściągnięciu koła na wałku lub wale korbowym może ulec zmiana położenia tych podzespołów i wtedy po założeniu od nowa i ustawienie koła zgodnie ze znakami nie będzie prawidłowe. Mechanik wtedy to ustawia ręcznie i zakłada koła i nanosi nowe znaki?

Nie wiem co mają do tego znaki, które były przed rozebranie silnika tego nie rozumiem. Skąd wtedy wiadomo w której pozycji znajdować koło aby wałek lub koło wału było dobrze ustawione.?
A z tego co czytam, to po remoncie rozrząd się ustawia do znaków, tylko nie wiem właśnie co one dają i czemu one mają dać synchronizację tak samo jak przed.

Ostatnio edytowane przez MATRIX266 ; 04-01-2024 o 16:45
MATRIX266 jest offline   Odpowiedź z Cytatem