View Single Post
Stary 04-01-2024, 18:34   #3
MATRIX266
ford::average

Imię: KRZYSIEK
Model: MONDEO
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Ustawienie rozrządu proszę o proste wytlumaczenie

Cytat:
Napisał tomao Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trzeba wziąć instrukcje serwisowe i sprawdzić, jak konstruktorzy przewidzieli ustawiania wałków. W zdecydowanej większość dzisiejszych silników nie ma żadnych znaków, tylko blokady wałków, a koła pasowe podczas wymiany paska rozrządu są całkowicie luźne.
Ok ale chciałem, żeby mi ktoś wyjaśniłoje wątpliwości. Znaki są po to aby wiedzieć w jakich położeniach mają być koła do synchronizacji. Ale co w przypadku ściągnięcia koła pasowego,. Ja to rozumiem tak, że po ściągnięciu koła pozycja wałka się przykładowo przestawi i po założeniu go z powrotem skąd wiadomo, że te znaki są prawidłowe.? Chyba, że to jest tak że koło da się założyć w jednej pozycji i kiedy się przestawi rozrząd, to znak na kole będzie w innej pozycji względem drugiego.

Jeśli koła nie są zdemontowane tylko pasek, to logiczne jaka rolę pełnia te znaki, bo rozrząd przestawia się razem z kołami oasowymi i znaki zachowują swoje proporcje.

Ostatnio edytowane przez MATRIX266 ; 04-01-2024 o 18:40
MATRIX266 jest offline   Odpowiedź z Cytatem