Temat: [S-MAX 2006-2015] Wymiana leda w tylnej lampie
View Single Post
Stary 05-01-2024, 20:13   #29
Rafal446
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: S-Max
Silnik: 2.0 DTCi DW10C 103KW
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wymiana leda w tylnej lampie

Temat bardzo przydatny, zatem dodają swój opis z wymiany ledów.
U siebie robiłem wszystkie 4 lampy, aby mieć już spokój na dłużej.
Rocznik 2012 zatem ledy wytrzymały około 12 lat.

Wyjęcie lamp z klapy nie stanowi problemu zatem opiszę jedynie jak wyjąć te z błotnika.

Demontaż lampy
================
Lampy w błotnikach zamocowane są za pomocą 3 nakrętek oraz zatrzasku. Dodatkowo bez wyjęcia maskownicy (Zdjęcie 0) lampy nie da się wysunąć z blachy.

Poniższy opis dotyczy lampy od strony pasażera.

1 nakrętkę widzimy bezproblemowo po zdjęciu małej osłony z boczku. Zdjęcie 1
2 nakrętka znajduje się za pasem (wersji 7 osobowa), po odchyleniu pasa mamy do niej niezły dostęp. Zdjęcie 2, Na zdjęciu nr 3 widać jakiego klucza/przegubu użyłem.
3 nakrętka bawi się już z nami w chowanego. Ukryta jest za blachą i można ją jedynie wyczuć palcem. Zdjęcie 4. Długa nasadka 10 + przegub i przedłużka dają bezproblemowo radę. Jak już ją poluzujemy możemy resztę odkręcać palcami. Ja palcami odkręciłem prawie do końca, a następnie do nasadki wsadziłem kawałek magnezu neodymowanego aby nakrętka nie spadła w bezkres nadkola. Zdjęcie 5.

Maskownice o, której pisałem wcześniej lepiej zdjąć przed odkręceniem lampy. Zdejmuje się ja ciągnąc do siebie, wsuwki muszą wyjść z gniazd (zaznaczone na zdjęciu 0)

Teraz tylko naciskamy palcem na zatrzask i lampa wychodzi bezproblemowo.

Wykręcenie drugiej lampy zajęło mi około 15 minut, z pierwszą męczyłem się dłużej.

Regeneracja lampy w błotniku
============================
Lampę w błotniku rozcinałem w ten sam sposób co kolega klocky.
Ciąłem tarczą do dremela z zamontowanym ogranicznikiem głębokości w postaci doklejonego krążka plastikowego (Podkładka plastikowa) zeszlifowana tak, aby tarcza zagłębiła się na odpowiednia głębokość, nie pamiętam ile dokładnie bo głębokość dobrałem doświadczalnie.

1. Miejsce cięcia oszlifowałem papierem a następnie narysowałem kreski markerem olejnym białym. (Zdjęcie 7) szlifowania ułatwia spawanie lampy, a kreski ułatwienie ustawienia elementów względem siebie.

2. Tniemy dremelem w koło, odległość od krawędzi pokazana na (Zdjęciu 8,9,10), Lampa z kloszem zgrzana jest w miejscu obniżenia, zatem tniemy kawałek za. Nie można ciąć np. 2 połowie szerokości plastiku ponieważ nie wyjdzie nam srebrny odbłyśnik. Ten przykręcony jest do obudowy i klops nie rozłożymy lampy.

Odcięty klosz widoczny jest na Zdjęciu 11 i 12

3. Aby dostać się do płytki PCB musimy niestety rozebrać całą lampę. W tym momencie mamy dwie możliwości.
A) Rozbieramy odbłyśnik stopu, zdjemując czarny ozdobny pasek maskujący śrubę lub,
B) Zdejmujemy całość wykręcając 2 śrub mocujące odbłyśnik od Stopu (Zdjęcie 13) i go wyciągając, siedzi na dwóch zaczepach, zaczepionych o przezroczysty rozpraszacz świateł pozycyjnych. (Zaznaczone na zdjęciu 14 na fioletowo).

4. Demontujemy srebrny odbłyśnik (Zdjęcie 15), na początek odkręcamy 1 śrubę (zdjęcie 16), następnie musimy go lekko podważyć ponieważ trzyma go jeden zatrzask zaczepiony o płytkę PCB (Zdjęcie 17 zaznaczone na fioletowo)

5. Odkręcamy 3 śruby mocujące rozpraszacz światła, 2 śruby zaznaczone na zdjęciu 14, 1 śruba zaznaczona na zdjęciu 16.

6. Odkręcamy resztę śrub mocujących srebrny odbłyśnik, demontujemy odbłyśnik i mamy dostęp do płytki.

7. Odkręcamy 2 śruby zaznaczone na zdjęciu 18, wyjmujemy płytkę i ją odczepiamy.

Na zdjęciach 19, 20 i 21 zamieszczam opis pinów.

Teraz należy wylutować stare diody i wlutować nowe. U mnie w czterech lampach tylko jedna dioda była bez korozji, dlatego wymieniłem wszytkie (chyba 60szt). Zamieszczam zdjęcie z diodą bez korozji (srebrna w środku, Zdjęcie 22) oraz skorodowaną (ciemna w środku, Zdjęcie 23).

Do wymiany diód potrzebne będzie:
- Lutownica hotair
- podgrzewacz, najlepiej z regulacją temperatury ale i taki za 15zł wystarczy.(chodzi o coś takiego https://www.gotronik.pl/podgrzewacz-...0w-p-6968.html)
- cyna
- topnik
- penseta
- Taśma kaptonowa (do zabezpieczenia diód stopu) (Zdjęcie 24)
- plecionka miedziana do oczyszczenia pól ze starej cyny (może być kawałek kabla elektrycznego linki)

Zabezpieczamy diody stopu taśmą kaptonową, wylutowujemy diody z użyciem hotaira oraz podgrzewacza, podlewamy diody topnikiem. Czyścimy pola ze starej cyny używając plecionki, cynujemy od nowa pola. Lutujemy nowe diody. Ja lutowałem je z jednej strony zwykłą lutownicą a następnie podgrzewałem hotairem aż siądą z obu stron.
Na zdjęciu 25 gotowa płytka.

Teraz najtrudniejsza część czyli spawanie lampy. Miałem tutaj problem ponieważ podczas spawania zapadała mi się obudowa i wypustki/brzuszki które miały się opierać o karoserię zapadały mi się poniżej obudowy/klosza. Przy drugiej lampie na początek połapałem obie części lutownicą a dopiero potem spawałem. Można też topić materiał lutownicą dodając "laski" ABS-u.

Lampy zewnętrzne według opisu na obudowie wykonane są z ABS-u natomiast lampy w klapie z PS-ABS.

Na koniec w miejsce wystających elementów ustalających, które opierają się o karoserię dodałem kawałki sznura butylowego aby nie wycierały dalej lakieru. Przynajmniej u mnie miejsca styku lampy z karoserią miały wytarty lakier.

Zdjęcia 26 i 27 przedstawiają gotową lampę.

Bump: Kolejne zdjęcia ponieważ w jednym poście można ich dodać tylko 5.

Bump: kolejne 5

Bump: kolejne

Bump: kolejne zdjęcia

Bump: Ostatnie zdjęcia
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zdj.0.jpg (83.5 KB, 59 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.1.jpg (91.2 KB, 53 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.2.jpg (92.6 KB, 48 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.3.jpg (93.1 KB, 49 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.4.jpg (84.3 KB, 49 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.5.jpg (89.8 KB, 50 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.6.jpg (94.6 KB, 49 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.7.jpg (83.2 KB, 52 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.8.jpg (95.4 KB, 46 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.9.jpg (90.0 KB, 43 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.10.jpg (84.8 KB, 48 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.11.jpg (92.1 KB, 50 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.12.jpg (83.0 KB, 49 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.13.jpg (85.1 KB, 44 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.14.jpg (91.3 KB, 52 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.15.jpg (93.2 KB, 48 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.16.jpg (82.9 KB, 44 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.17.jpg (89.4 KB, 40 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.18.jpg (90.9 KB, 48 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.19.jpg (88.6 KB, 43 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.20.jpg (92.8 KB, 41 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.21.jpg (91.5 KB, 37 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.22.jpg (83.7 KB, 44 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.23.jpg (82.0 KB, 42 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.24.jpg (93.1 KB, 43 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.25.jpg (84.4 KB, 44 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.26.jpg (96.3 KB, 42 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdj.27.jpg (89.3 KB, 38 wyświetleń)
Rafal446 jest offline   Odpowiedź z Cytatem