View Single Post
Stary 08-01-2024, 12:59   #10
elmystico
ford::amateur

Model: S-Max
Silnik: 2.0 240KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Nagrzewnica elektryczna PTC (ver Vigniale, ale pewnie inne tak samo)- dołożenie

@arturek @PRIMANUS
Dzięki! Działa!

Dzisiaj po nocy siedziałem, pogoda jest sprzyjająca, nie chciałem przegapić.

Nie miałem za bardzo jak użyć androida, jakiś adapter USB albo stacja usb-c z portami byłaby potrzebna do telefonu.
Z najnowszą wersją forscana ( 2.3.58, w międzyczasie wyszła) i z aktywacją licencji próbnej.

Pięknie to działa. Gdy zimny silnik wydaje się, że bierze 100%, wówczas jakieś dodatkowe 0,4-0,5 l/h spalanie na godzinę na postoju, wow. Potem gdy temperatura silnika rośnie moc nagrzewnicy jest zmniejszana patrząc po obciążeniu silnika.
No właśnie. Przeszperałem całego forscana i nigdzie nie znalazłem zmiennej od pracy PTC, na przykład od procenta mocy aktualnej czy coś podobnego, także ten szacunek właśnie po poborze paliwa. Pewnie można by też po różnicy aktualnej mocy silnika na jałowym biegu jakoś oszacować, żeby stąd przybliżoną moc elektryczną nagrzewnicy określić- no ale bezpośredniego parametru nie znalazłem.
To jest w sumie komedia, że nie było jej fabrycznie- wyszło mnie to w sumie bardzo tanio, a różnica przy mrozach kolosalna.

Ale ale. Może namieszałem wcześniej elmconfigiem a może przy wcześniejszych kłopotach z akumulatorem i stąd zasilaniem auta przestał mi działać android auto :-/. Stało się to na pewno jeszcze przed zmianami zrobionymi teraz, także mam następną robotę będę wdzięczny za pomoc!
Oczywiście to w zasadzie temat na inny wątek na forum.
Wygląda to tak, że opcje wszystkie jakie były od android auto w SYNC 3 są, ładowanie przez USB działa jak działało, ale android auto się nie włącza przy podpięciu telefonu.
BTW jeszcze jeden off topic- chcę dołożyć dodatkowy mały akumulator LiFePo ktoś to robił znacie jakiś wątek na forum?

Acha, dla ścisłości- jest dokładnie tak jak pisaliście koledzy, parametr znajduje się w FCIM. Po aktywacji i ponownym rozruchu od razu nagrzewnica zaczęła działać. Potem jeszcze starając się znaleźć jakąś zmienną od mocy PTC w kilku miejscach natrafiłem na jakieś tak lub inaczej brzmiące parametry odnośnie PTC, w sumie losowo ustawione (czasem aktywne, czasem nie, a czasem "nie dotyczy"), w którymś module nawet pokusiłem się ustawić na "enabled" ale nie zauważyłem nic ciekawego po tym.

Na koniec kilka obrazków
Ciekawe jest, że wiele parametrów tu i tam nie odpowiada fizycznie temu co jest w aucie. Poza tym chyba się zgapiłem i nie mam zrzutu z FCIM a z PCM no może zrobię następnym razem.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu (205).jpg (18.7 KB, 65 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu (206).jpg (19.6 KB, 55 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu (207).jpg (19.0 KB, 46 wyświetleń)
elmystico jest offline   Odpowiedź z Cytatem