Temat: [Focus 2011-2014] spadająca temp. płynu chłodzącego
View Single Post
Stary 14-01-2024, 13:59   #132
samfisher74
ford::average

Imię: tomek
Model: ford focus 1.6 TDCi - 115 KM
Silnik: diesel
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Niedogrzanie. Termostat?

Cytat:
Napisał samfisher74 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz mnie dopadła ta usterka, pacjent to Focus 1.6 tdci 115 koni z 2014 r. Rozgrzewa sie powoli jak to diesel, wskazówka dochodzi do około środka skali minimum poniżej a następnie w trakcie jazdy spada prawie do kreski niżej czyli do 1/4 skali . W czasie jazdy cały czas powoli wędruje w góre i w dół w tym samym zakresie o krórym pisałem. Na wtorek jestem umówiony u mojego mechanika od fordów, zobaczymy jak to sie skończy. Samochód kupiłem miesiąc temu, rozrząd wymieniony razem z pompą wody tak że został jeszcze ewentualnie termostat. Płynu w zbiorniczku nie ubywa, korek oleju czysty, tak że raczej wykluczam uszczelke pod głowicą.
Aktualizacja sytuacji, zaraz po wymianie rozrządu i pompy przejechałem około 10 km i sytuacja ze wskaźnikiem temperatury był taka jak wyżej opisałem czyli falowanie wskazówki temp. od 1/4 do 1/2 skali. Dzisiaj czyli jeden dzień po wymianie rozrządu zrobiłem trasę około 25 km ( 12km w jedną stronw i powrót) w trakcie dojazdu na miejsce silnik dogrzał sie do około połowy skali i sytuacja sie zaczęła powtarzać ( wahania wskazówki) jednak w czasie powrotu do domu wskazówka doszła do połowy skali , tak jak powinno być i tam stanęła, przestała się wychylać. Wskazówka stanęła praktycznie idealnie na wskaźniku środka skali. Czy uważacie ze to efekt wymiany pompy wody ?
samfisher74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem