Temat: [Focus 2004-2008] Zimne luty w liczniku
View Single Post
Stary 17-01-2024, 21:41   #83
jsks
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Zimne luty w liczniku

Dzisiaj rozebrałem licznik ponownie i zauważyłem na jednym z pinów brak przejścia na kondensator obok. Zrobiłem bajpas i całą resztę przelutowałem raz jeszcze.
Diagnoza wydaje się trafiona, bo po zamontowaniu licznika silnik odpala, brak błędu immo;-) Dzięki za podpowiedzi.
Ale...
po odpaleniu silnika nie gaśnie kontrolka z wykrzyknikiem w pierścieniu. Forscan pokazuje błąd P2127 "Throttle/Pedal Position Sensor/Switch „E” Circuit Low Input" (czujnik położenia przepustnicy/pedału/przełącznik „E” obwód niskiego wejścia). Auto jeździ, lecz ma czasami jakby opóźnioną reakcję przy dodawaniu gazu. Zgaszenie i opalenie silnika - bez zmian (Forscan także nie potrafi go wykasować).

Przed naprawą licznika miałem dwie sytuacje gdy podczas jazdy licznik zwariował: opadły wskazówki, na wyświetlaczu kreski ale po chwili wszystko wracało do normy i wtedy też objaw był podobny opóźniona reakcja na gaz (także zapalała się ikona z wykrzyknikiem, ale wtedy wychwyciłem inne błędy: U0001 i U0121).

Myślałem, że to wszystko ma związek z zimnymi lutami, ale teraz wydaje się, że będę musiał dalej szukać przyczyny - zaczynając chyba od przepustnicy i pedału gazu...

Ostatnio edytowane przez jsks ; 17-01-2024 o 21:44
jsks jest offline   Odpowiedź z Cytatem