Odp: Check engine i błędy obd: P2000, P0294, P0050
Witam
Jestem posiadaczem Focusa 1,5 ecoblue 120 KM z 2019 roku. Kupiłem go jako auto po leasingowe z przebiegiem około 62 000 km. Auto do końca serwisowane w ASO. Już po przejechaniu około 3000 km pojawił się check engine. ForScan wykazał błąd P2000. Zaprzyjaźnione ASO zweryfikowało historię i okazało się, że została wymieniona sonda gdyż powyższy błąd już wcześniej wystąpił. Oddałem go do serwisu na standardowy przegląd. Po podłączeniu do ich super sprzętu, komputer nakazał w celu naprawy wypalanie statyczne filtra. Na jakiś czas pomogło. Autem poruszam się dość intensywnie. Do pracy dojeżdżam poza miasto 40 km w jedną stronę, więc warunki wydaje mi się dla eksploatacji diesla są w porządku. ASO oczywiście zna sprawę. Powiedzieli że procedura zaczyna się od wymiany sondy a kończy na wymianie DPF-a. W naszej firmie, jeden z dostawców posiada taki sam pojazd. Jeszcze na gwarancji wymieniali mu DPF dwa razy i o mało nie wymienili po raz trzeci. ASO w Gdańsku powiedziało, że mogą wymienić filtr ale nie dają gwarancji czy to pomoże. Ręce mi opadają. Czy ktoś może zna rozwiązanie tego problemu i to takie, które nie rujnuje portfela? Druga sprawa do spalanie. Gdzie to legendarne niskie spalanie? Aktualne moje przy jeździe głównie poza miejskiej, wynosi 5,5 l/100 km. Takie samo miałem jeżdżąc Zafirą B też z silnikiem 120 KM.
|