Temat: [S-MAX 2006-2015] Panorama dach - roleta zakleszcza się
View Single Post
Stary 24-01-2024, 22:15   #60
Rafal446
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: S-Max
Silnik: 2.0 DTCi DW10C 103KW
Rocznik: 2012
Domyślnie Roleta dachowa / osłona przeciwsłonecna nie domyka się

Cześć,
Mam problem z niedomykająca się roletą dachową, dachu panoramicznego.
Po naciśnięciu przycisku zamykania rolety (drugi klik), roleta jedzie do końca, a następnie cofa się i pozostawia szparę około 10cm.
Wygląda to, tak jakby system wykrył przeszkodę i cofał roletę aby jej nie uszkodzić.

Cytat z instrukcji:
Cytat:
Osłona przeciwsłoneczna zatrzyma się
automatycznie podczas otwierania lub
zamykania i cofnie na pewną odległość,
jeżeli napotka przeszkodę
Sprawdzałem szyny i przestrzeń gdzie chodzi roleta i nie widzę niczego co mogło by jej przeszkadzać. Mogę ją domknąć ręcznie trzymając przycisk (1 klik) i puszczając w odpowiednim momencie.

Fragment instrukcji z opisem programowania:
Cytat:
Procedura ponownego programowania osłony przeciwsłonecznej
OSTRZEŻENIE
Funkcja zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem nie jest aktywna podczas tej procedury. Upewnij się, że na drodze przesuwającej się osłony nie ma żadnych przeszkód.
Wskazówka: Procedurę ponownego programowania należy rozpocząć nie później niż 30 sekund od włączenia zapłonu.
Jeżeli osłona nie otwiera się i nie zamyka prawidłowo, wykonaj następującą
procedurę ponownego programowania:
1. Wciśnij przełącznik B do pierwszego punktu włączenia dwa razy i zwolnij w ciągu dwóch sekund.
2. Wciśnij przełącznik A do pierwszego punktu włączenia dwa razy i zwolnij w ciągu dwóch sekund.
3. Wciśnij przełącznik B do pierwszego punktu włączenia i przytrzymaj, aż osłona otworzy się całkowicie.
4. Wciśnij przełącznik A do pierwszego punktu włączenia i przytrzymaj, aż osłona zamknie się całkowicie.
Jeżeli punkt 2 nie zostanie wykonany w ciągu 15 sekund, procedura ponownego programowania zostanie przerwana.
Wyłącz zapłon, odczekaj kolejne 30 sekund, a następnie włącz ponownie
zapłon. Wykonaj procedurę jeszcze raz od początku.
Sprawdź, czy ponowne programowanie zostało ukończone pomyślnie, włączając automatyczne otwieranie i zamykanie.

W moim przypadku jak wykonuję czynności z punktu 4 osłona dochodzi do końca i znowu się cofa. Jak zatrzymam osłonę wcześniej, to i tak po zakończeniu procedury automat zamyka ją do końca a nie do miejsca gdzie ją zatrzymałem podczas programowania.
Mam wrażenie, że opisana procedura nie działa i gdzie bym nie zatrzymał rolety, jej położenie nie jest zapamiętywane, albo programowanie się nie rozpoczyna (nie mogę w punkcie 4 dojechać roletą do końca).

Może robię coś źle, może nie rozumiem instrukcji, a może procedura jest błędnie opisana. Nie mam już pomysłu jak zaprogramować osłonę.
Rafal446 jest offline   Odpowiedź z Cytatem