Komunikat o zapchanym GPF/wypalanie
Cześć wszystkim. Planuję zakup Focusa mk4, oglądałem dziś pasujący mi egzemplarz, benzyna 125 KM. Auto ma 40000 km przebiegu. Jak odbywałem jazdę próbną to przy pierwszym uruchomieniu silnika wyświetlił się komunikat o zapchanym filtrze GPF. Właściciel stwierdził że to normalne, ponieważ auto stało długo nieużywane, i że wystarczy się przejechać, filtr się wypali a komunikat zniknie. Tak faktycznie się stało, po 15 km zatrzymaliśmy się, zgasiłem silnik, odpaliłem go ponownie i komunikatu brak. Zrobiłem to potem jeszcze dwukrotnie i komunikat już się nie pojawił (łącznie przejechaliśmy jakieś 50 km). Ogólnie auto prowadziło się bardzo dobrze bez żadnych problemów.
No i pytanie czy są tu jakieś powody do obaw, czy to faktycznie normalne? Jestem nieco wyczulony na kwestie z DPF, w Maździe 3 mojej mamy są z tym straszne problemy - co prawda to Diesel.
Auto pewnie i tak będę chciał jeszcze sprawdzić u mechanika, ale ciekawi mnie Wasza opinia. Jakby filtr miał być do wymiany, to jaki to koszt?
Ostatnio edytowane przez DeadFish ; 03-02-2024 o 19:36
|