View Single Post
Stary 07-02-2024, 17:30   #17
eMeFeR
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI 155
Rocznik: 2006
Domyślnie Falowanie obrotów na zimnym silniku 2.2 TDCI

Witam. Pacjent Mondeo 2.2 TDCI 155km z 2006 roku.
Od jakiegoś czasu mam problem z falowanie obrotów na kompletnie zimnym silniku czyli po dłuższym postoju. Falowanie występuje tylko i wyłącznie na zimnym silniku. Czasem lecz bardzo rzadko zdarza się, że po odpaleniu zgaśnie. Jak się rozgrzeje do temperatury powiedzmy, że 60*C (wskazówka od temp wody jeszcze się nie podniesie) to falowanie całkowicie zanika. Falowanie tym dłużej się utrzymuje im niższa temperatura powietrza. W hali garażowej jest +\- 10*C i silnik faluje o wiele krócej niż gdy jest np -5*C gdy odpalam pod robotą. Profilaktycznie wyłączam ogrzewanie wnętrza żeby jak najszybciej dogrzać silnik. Zauważyłem, że jeśli za szybko włączę nawiew to potrafi przyfalować. Przekopałem już internety i nikt do tej pory nic sensownego nie doradził mi. Przez ten czas były robione takie rzeczy jak:
- mały termostat (wcześniej samochód nawet w długiej trasie miał wahania temp). Pomogło, problem znikł. Zakładam, że tu jest część sprawna.
- czujnik położenia wału korbowego (org czujnik w vscanie pokazywał raz że błąd, raz że działa). Na nowym (z Deplhi'ego) czujnika pokazuje to samo co stary, brak poprawy,
- kompletny dmumas bo już łożysko oporowe się odzywało,
- akumulator ma 2 tygodnie, samochód kręci teraz jak wściekły, ładowanie eleganckie,
- świece żarowe. Przed wymianą dwukrotne podgrzewanie zmniejszało problem. Na nowych nie ma różnicy czy raz czy dwa razy podgrzeje.
Ogólnie to samochód kopa ma, nie ma sławnej sprężynki. Jedyne błędy w kompie jakie są to od EGR (jest zaślepiony od kiedy go kupiłem). Gadałem z trzema mechanika. Jeden twierdzi, że to końcówki wtrysków wypalone. Drugi, że zaworki we wtryskach. Trzeci, że może czujnik temperatury silnika ale jak go odłączyłem to zero zmian. Nie wiem gdzie tu jeszcze szukać rozwiązania zanim już się zdecyduje na tą robotę wtrysków. Mam prywatny interfejs vscana od viakena ale nie mam pomysłu już co sprawdzać i gdzie szukać przyczyny. Filtr paliwa wymieniany 20tys km temu.
Z góry dziękuje.
eMeFeR jest offline   Odpowiedź z Cytatem