Odp: Utrudniona zmiana biegów 1->2 i 2->3
Na razie zdaję się na ASO - kończy mi się przedłużona gwarancja i chciałbym wykupić gwarancję 12.
Dziś był wymieniony płyn hamulcowy - to jest chyba wspólny obwód z wysprzęglikiem? Po wymianie płynu może trochę lepiej, ale to bardzo subiektywne odczucie (albo się przyzwyczaiłem i ostrożniej zmieniam biegi). Wydaje mi się, że nadal idealnie nie jest. Także przy wrzucaniu 2 często słychać lekki stuk (nie jest to zgrzyt kół zębatych, ale nie jest to taka miękka zmiana biegu jak na wyższych biegach).
Jadąc do ASO myślałem właśnie o wymianie oleju w skrzyni i mnie zaskoczyli tym sprzęgłem. Nie zauważyłem, żeby sprzęgło brało w innym miejscu lub w ogóle inaczej się zachowywało.
Najgorzej, że nie chcieli mi sprzedać gwarancji 12 bez wymiany sprzęgła, bo samochód jest niesprawny! Gdyby nie to, to bym jeździł dalej i obserwował.
Jeszcze przypomnę, że skrzynia była wymieniana na gwarancji ok. 60 tys. km wcześniej i pewnie była to skrzynia "jak nowa", czyli regenerowana.
Może jeszcze podjadę do jakiegoś niezależnego serwisu, żeby też na to spojrzeli.
EDIT:
Zrobiłem sobie dłuższą jazdę próbną i wygląda na to, że po wymianie płynu problemu z wyłączeniem biegu już nie ma. Pozostał tylko metaliczny opór przy włączeniu biegu, tak jakby koła zębate nie trafiały idealnie w zęby - dzieje się tak głównie przy szybkiej zmianie biegów.
Ostatnio edytowane przez greg_waw ; 13-02-2024 o 23:55
|