Temat: [Focus 2011-2014] Ecoboost 1.6 więcej pali i kopci.
View Single Post
Stary 15-02-2024, 17:04   #16
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Ecoboost 1.6 więcej pali i kopci.

Aby się upewnić to autor tematu musiałby faktycznie oddać to auto do kogoś, kto zna temat a nie pierwszy lepszy zakład. kolegi proszę nie słuchać że jak jest turbo to dolewać płyn.
Mój 1.6Ecoboost również wymagał dolewek ale tylko dlatego że jest Anglikiem i ma inaczej poprowadzone węże do nagrzewnicy w kabinie i tam puszczają oringi (na szczęście wyciek jest bardzo powolny).
Mój egzemplarz w tym roku właśnie dobije 200 tysięcy km i nie kopci, nie pali więcej, nie wymaga dolewek.
Nie jest to kwestia że mój to jakis "dobry egzemplarz" tylko wszystkie objawy które wymieniasz wskazują na pęknięcie głowicy. Obstawiam że płyn dostaje się pomiędzy trzecim a czwartym tłokiem i stąd dużo białego dymu (bo jakby nie patrząc, oprócz paliwa to silnik spala płyn chłodniczy który ty dolewasz).
Jeśli do historii dorzucisz info że "trafiła Ci się okazja bo był o wiele tańszy niż inne na rynku" to będziemy mogli prawie krzyknąć "Bingo!". Bo do bingo to brakuje tylko jeszcze umowy na niższą cenę niż jaka zapłaciłeś.
Ale, do rzeczy.
Oddaj do kogoś kto zna temat żeby to potwierdzić.
Test na CO2 jest chyba podstawą. Błędy zaczytaj Forscanem i kablem np. Viaken. Oprogramowanie jest gratis a kabel to chyba 140zl
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem