Błąd P0234 - ciśnienie turbo, nierówne obroty
Czesc! Mam jakiś problem z ciśnieniem w turbo. Jeśli chodzi o objawy to:
1) wciskam jedynkę do podłogi, przy 5/6 tys obrotów na chwilę (około sekundy) mam zero mocy, potem wraca do normy
2) gdy jadę na niskich obrotach (1400/1500) co jakiś czas auto szarpie, tak jakby ktoś hamulec szybko nacisnął i puścił
3) check engine, kontrolka pojawia się od razu po usunięciu, kiedyś wcześniej ze 2 razy usunąłem i starczało to na 1-2 miesiące, teraz coś jest na rzeczy bo cały czas pokazują błąd. Kod błędu to p0234, auto to ford focus MK3
4) na biegu jałowym obroty nie są zawsze stabilne, czasem się na chwilę znacznie zmniejszają lub zwiększają. Gdy podpiąłem komputer i włączyłem wykres ciśnienia z czujnika MAP, widziałem że podczas tego spadku obrotów ciśnienie spadło z 34 kpa do 27, potem bardzo szybko wzrosło do 45, spadło do 29 a potem lekko wzrosło wracając do normy.
Niedawno w samochodzie był wymieniany olej oraz filtry oleju i powietrza. W samochodzie posiadam czujniki MAP oraz MAF, jeden z nich znajduje się przy intercoolerze, a drugi w kolektorze dolotowym. Auto ma 200000 przebiegu. Nie odnotowalem spadku mocy, chyba że po zapaleniu lampki check engine. Gdy ją usunę, na chwilę mam normalną moc. Nie słyszę również żadnych dźwięków syczenia z turbiny.
Co może być przyczyną? Załączam wykres ciśnienia w kolektorze dolotowym.
Moje podejrzenia
1. MAP
2. N75
3. EGR
4. Turbo
Z góry bardzo dziękuję!
Ostatnio edytowane przez pazdanmichal ; 30-03-2024 o 09:07
|