Odp: brak światła wstecznego
Hej.
U mojej znajomej w Fordzie Focusie nie działa światło cofania. Ma takie auto:
Focus 04-08/Focus C-MAX 03-07 , 1.6L Duratorq TDCi (110PS) - DV6 , 5-speed manual- MTX75 , 5-doors sedan , 13/02/2007
Co sprawdziłem do tej pory:
- wykręciłem prawą lampę i sprawdziłem żarówkę - jest sprawna
- wyjąłem żarówkę i miernikiem sprawdziłem napięcie - nie ma w ogóle lub jakieś małe typu 0.1V
- wykręciłem czujnik biegu wstecznego w skrzyni i zwarłem drucikiem ten czujnik - nadal nie ma wstecznego
- sprawdziłem bezpiecznik 84 - sprawny
- wyjąłem bezpiecznik 84 i sprawdziłem napięcie na stykach od bezpiecznika- nie ma w ogóle
- wyjąłem bezpiecznik 84, wrzuciłem bieg wsteczny i sprawdziłem napięcie na stykach od bezpiecznika - jest 14V
Wychodzi na to, że czujnik biegu w skrzynie jest sprawny ( pojawia się i zanika napięcie na bezpieczniku 84 ).
Być może są przerwane gdzieś przewody między skrzynką z bezpiecznikami a lampą/żarówką. Czy ktoś wie jak te przewody są pociągnięte?
Nie sprawdziłem lewej lampy ( ona też nie działa ). Czy jest możliwe, że w jednej lampie coś nie działa i wtedy obie nie działają ( czy każda lampa ma oddzielną wiązkę, czy też może przewody idą do jednej lampy a później do drugiej?
Czy są gdzieś jeszcze jakieś wtyczki? Czytałem gdzieś, że są kostki w zderzaku, gdy światła są w zderzku. U niej są raczej światła tylko w nadwoziu u góry, aczkolwiek nie jestem teraz przy tym samochodzie i nie mogę potwierdzić.
|