View Single Post
Stary 18-05-2024, 20:56   #4
Magdalena
ford::average

Imię: Magda
Model: Ford focus
Silnik: 1.8 flexifuel
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Terkotanie na luzie po wciśnięciu sprzęgła ustaje

Normalnie czytam i nie dowierzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Identycznie jak u mnie... W lutym miałam wymieniony komplet sprzęgła, wymiana oleju na oryginalny fordowski, wymiana dwóch łożysk w skrzyni biegów bo miały delikatny luz oraz jakiś uszczelniacz w skrzyni.
Niecały miesiąc było nawet spoko. Ale było słychać szumienie, po wciśnięciu sprzęgła cisza. Teraz jest tragedia. Na zimnym strasznie terkocze, hałasuje ,wcisnę sprzęgło jest cicho ,puszczę to terkocze. Jak się nagrzeje jest troszeczkę ciszej , ale tak nie powinno być. Czasem biegi 1 ciężko rano wchodzi i inne biegi, ale tak to spoko jak się rozgrzeje. Za to wsteczny o wiele lepiej po wymianie oleju się włącza , nie zgrzyta.
Okazało się teraz że jest mokro pod skrzynią, myślałam że to z półosi leci bo tam uszczelniacze 2 razy puściły, lecz teraz mam tam oryginalne założone uszczelniacze. A co się okazało to leci ze skrzyni, na łączeniu skrzynia-silnik. Byłam z tym u mechanika 2 razy , który to robił, stwierdził że wymyślam że chyba nie słyszałam hałasującej skrzyni , że jest wszystko ok , a na temat tego wycieku jak to można nazwać to nie wyciek , to nawet nie olej , a jak zapytałam to co to jest , brak odpowiedzi. Że te mokre to zostało od odpowietrzania wysprzęglika.
Byłam u dwóch u innych mechaników potwierdzili, że jest wyciek ze skrzyni , że leci właśnie na łączeniu. Jeden z nich mówił że tam jeszcze inne łożyska hałasują w skrzyni i do wymiany prawdopodobnie. A że leci to może coś uszkodzili oby nie wałek atakujący. Ale myślę że możliwe że to wysprzęglik leci. Że trzeba zdejmować skrzynię znowu...
Skrzynia ib5, auto jak w profilu.

P.s. Może byliśmy u tego samego mechanika ? :-)

Ostatnio edytowane przez Magdalena ; 18-05-2024 o 20:59
Magdalena jest offline   Odpowiedź z Cytatem