Temat: [Focus 2011-2014] Błędy na wyświetlaczu
View Single Post
Stary 20-05-2024, 20:48   #10
Periottt
ford::amateur

Imię: Lukasz
Model: Ford Focus 1.6TDCi Econetic
Silnik: 1.6
Rocznik: 2014
Domyślnie Focus Mk3 dziwny problem z asystentami kierowcy

Witam wszystkich!!

Jak w temacie mam dziwny problem z moim focusem z 2013 roku. Dzisiaj podczas uruchomienia silnika pare sekund po odpaleniu, od strony pasażera podczas gdy zona wsiadala do auta dobiegl nas zaskakujacy, dziwny i bardzo glosny dzwiek, jakby pisk hamujacego pociagu z doslownie taka skala glosnosci, zmieszany jakby z nagłym upustem powietrza lub czegos innego pod cisnieniem, ktory trwal moze ze 4 sekundy. Zaraz po tym gdy zdziwiona zona wsiadla do auta i zamknela drzwi, na desce po kolei wyskakiwaly komunikaty poczawszy od asystent active stop nie dostepny, asystent pasa ruchu lub kamera przednia nie dostępna juz nie pamietam dokładnie komunikatu, po czym wywalilo kontrolke od abs i od kontroli trakcji skończywszy komunikatem o nie dzialajacym asystencie jazdy pod górkę. Przejechalem moze z 500 metrów po czym zatrzymałem sie na chwile zgasilem auto, zerknalem pod maske ale na pierwszy rzut oka wszystko w porządku. Nic nie zmienilo to jednak jesli chodzi o bledy na desce rozdzielczej, wszystkie bledy byly dalej aktywne. Z tytułu że mielismy kolo 30 km do domu a hamulce i wspomaganie dzialalo jak należy pojechalismy w kierunku domu, w naszych okolicach zatrzymaliśmy sie jeszcze na cpn, po czym po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko wrocilo do normy. Jedynie asystent pasa ruchu wymagal ustawienia od nowa, ponieważ byl w trbie spoczynku powiedzmy, musialem przestawic go w tryb ostrzegawczy w razie najechania na linie. Nie mam bladego pojęcia co moglo byc tego powodem, w najbliższym czasie podepnę komputer zeby sprawdzic bledy, a tymczasem byc moze ktos ma jakies pomysły?

Pozdrawiam i z góry dziekuje za wszelkie sugestie

Ostatnio edytowane przez Periottt ; 20-05-2024 o 20:53
Periottt jest offline   Odpowiedź z Cytatem