View Single Post
Stary 22-05-2024, 08:53   #88
a-2
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: S-Max mk1
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Nie zamykający sie zamek drzwi kierowcy z pilota

Pozwólcie, że odgrzeję kotleta, bo mam informację, która może się komuś przydać.

W moim s-maksie z 2011 roku od zakupu dwa lata temu występował problem z blokowaniem drzwi kierowcy z pilota. Początkowo rzadko i raczej jesienią/zimą, a ostatnio trwale. Z kluczyka wszystko działało dobrze.

Po wykonaniu sprawdzeń wg instrukcji serwisowej uznałem, że winny jest moduł zamka. Próby psikania WD40 niczego nie zmieniły. Zdecydowałem się wymienić zamek. Jako, że oryginał stoi na promocji po 1000 zł, a najtańsza używka 250, skusiłem się na ryzyko i zamontowałem zamek o innym numerze.

Numer mojego zamka to 6M2A-R21813-EC. W jego miejsce wstawiłem zamek 3M5A-R21813-ES. Nie jest całkowicie identyczny, ale różni się jakąś dźwignią, która i tak nie była do niczego podłączona. Od dwóch tygodni wszystko działa. Koszt nowego zamka, który kupiłem to 82 zł. Wymiana jest w zasięgu osób średnio uzdolnionych w tych sprawach.

Edycja:
Po roku użytkowania tylko zakładka do*tego tematu w*przeglądarce przypomniała mi o problemie z*zamkiem. Wszystko działa prawidłowo.

Ostatnio edytowane przez a-2 ; 07-05-2025 o 09:43 Powód: Sytuacja po*roku użytkowania
a-2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem