View Single Post
Stary 08-06-2024, 00:05   #110
AsparaCalling
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Ford Focus MK2 => Ford Focus MK4 estate
Silnik: 1.6 benzyna => 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2007 => 2019
Domyślnie Podniesienie mocy w 2.0EcoBlue

Cześć!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Focusa MK4 w kombiku, silnik 2.0 EcoBlue 150KM.
Zastanawiałem się nad podnisieniem mocy z fabrycznej do 190KM, wiem, że jest to możliwe, ale... Mieszkam w Niemczech i auto też jest tam zarejestrowane, pytanie moje, jak bardzo zmienią się wartości spalin? Zastanawiam się, czy ktoś już z tutaj obecnych robił coś takiego i jak wrażania?
Czy taki zabieg jest w ogóle bezpieczny dla auta? Mój Focus ma 129tyś km przejechane i teraz pytanie, czy jest to jakkolwiek ryzykowne?
Wiem, że wszystko też zależy od stanu pojazdu, ale mi chodzi też o kwestia, czy tak zmodyfikowane auto przeszłoby bezproblemowo TUV, czy raczej odpada?
Auto kupiłem przy przebiegu 115tyś km, lecz do tej pory nie wykazuje żadnych problemów, dlatego też się zastanawiam czy warto ryzykować?

I jeśli to jest ten sam silnik co w Mondeo montują, to dlaczego w Mondeo jest 190KM, a w Focusie ustawili to na "tylko" 150? Czy w Monedo jest jakiś inny osprzęt montowany, czy to kwestia oprogranowania?
Od razu nadmienię, że nie jestem mechanikiem, także nie zjedzcie mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
AsparaCalling jest offline   Odpowiedź z Cytatem