Cytat:
|
Pomogło by nieco więcej szczegółów, czyli piszesz sonda, ale nie piszesz, która, masz silnik 1,6 Pb, nie piszesz jaka moc, czyli który, piszesz kolejna sonda i katalizator, zapewne wymienione, a nie piszesz na jakiej podstawie były takie ruchy. Były jakieś pomiary lub odczyt kodów usterek?
|
Masz racje, zbyt ogólnie zapisałem to co się dzieje w moim Ford Focus MK3.
Mój Ford Focus mk3:
Silnik - 1.6L DURATEC TI-VCT (105PS) – SIGMA
Pierwsza sonda, ta przed katalizatorem.
Kod usterki, który mi cały czas towarzyszy to – P0300:92-AE
Z takich informacji ogólnych, jeden z mechaników zauważył, że podobno rozgrzewa mi się bardzo katalizator. Jak była wymieniana sonda za pierwszym razem to była tak zapieczona że był problem ją wykręcić.
Jeśli chodzi o wymianę katalizatora to dostałem informację z dwóch niezależnych źródeł (a właściwie trzech):
ASO – powiedzieli mi że najpierw wymiana pierwszej sondy lambda a później prawdopodobnie regeneracja katalizatora. Ale mówili, że będzie konieczna dalsza diagnostyka po wymianie sondy.
Inny mechanik, który powiedział, iż przywrócił mi podstawowe ustawienia (przez jakiś czas pomogło przywrócenie ustawień podstawowych) komputera również wskazał, iż katalizator jest padnięty.
Po włączeniu silnika przy podpiętym komputerze wyskakiwała informacja o niskiej sprawności katalizatora (to u trzeciej osoby widziałem).
Zauważyłem, że włączona klimatyzacja wpływa na to, iż praca silnika jest bardziej nierówna niż bez niej.
Jak przeczytałem to co wcześniej pisał Achim32 to wydaje mi się, iż borykam się z bliźniaczym problemem.