View Single Post
Stary 12-06-2024, 23:01   #18
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Nierówna praca silnika na biegu jałowym

Teraz już jest prawie OK.
Cytat:
Napisał slawekb88@wp.pl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kod usterki, który mi cały czas towarzyszy to – P0300:92-AE
Czyli losowe wypadanie zapłonów, co może skutkować problemami z wolnymi obrotami.
Cytat:
Napisał slawekb88@wp.pl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeden z mechaników zauważył, że podobno rozgrzewa mi się bardzo katalizator.
Zastanawiam się jak do tego doszedł. Mierzył temperaturę i porównywał ją z danymi wzorcowymi? Problemy z odkręceniem sondy to nic dziwnego.
Cytat:
ASO – powiedzieli mi że najpierw wymiana pierwszej sondy lambda a później prawdopodobnie regeneracja katalizatora.
W benzynie? Może się nie znam, ale skoro jak napisałeś później
Cytat:
Po włączeniu silnika przy podpiętym komputerze wyskakiwała informacja o niskiej sprawności katalizatora (to u trzeciej osoby widziałem).
brzmi to trochę dziwnie. Skoro to benzyna to cząstki stałe raczej go nie zapchały, tylko metal szlachetny, który stanowi najdroższy element katalizatora mógł ulec utlenieniu i dla tego pojawił się błąd P0420. Niestety powód tego DTC może mieć także inne przyczyny. Regeneracja sensowna katalizatora, to prucie metalowej puszki i wymiana wkładu, tylko nie wiem czy ma to sens przy w zasadzie typowym i powszechnym samochodzie
Cytat:
Inny mechanik, który powiedział, iż przywrócił mi podstawowe ustawienia (przez jakiś czas pomogło przywrócenie ustawień podstawowych) komputera również wskazał, iż katalizator jest padnięty.
Czyli wyzerował wartości samoadaptacji takie jak np. korekty paliwowe, co powoduje, że sterownik przez jakiś czas się dopasowuje do tego co odczytuje z sond i przez jakiś czas było lepiej.
W zasadzie ja bym nie rozwiązywał problemu z DTC P0300 i wolnymi obrotami wymieniając katalizator (chyba że mocno zatkany, a nawet gdyby był to najważniejsze jest znaleźć tego powód), ponieważ DTC P0420 (wydajność katalizatora) może mieć swe podłoże w DTC P0300. Odwrotnie raczej być nie powinno. Poszedłbym raczej drogą wyznaczoną przez kolegę Achim32, a na forum jest wiele wpisów, które potwierdzą, że czasem soft sterownika Sigmy sprawia tego typu problemy. Znam z zasłyszenia podobny przypadek w tym silniku i nawet pożyczałem koledze kolegi swojego STN-a by mógł sobie diagnozować auto, ponieważ sprzęt wielomarkowy się w tym przypadku nie spisał i problem leżał w nienaturalnych korektach paliwowych. Detali sprawy nie znam, ale gdy korekty paliwowe były na przyzwoitym poziomie silnik pracował OK, jak nie to były podobne objawy jak u Ciebie. Poczekamy, a może ktoś coś ciekawego dorzuci w temacie.
thesperado jest online   Odpowiedź z Cytatem