View Single Post
Stary 16-06-2024, 06:45   #799
vacances
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 hybrid
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda

Jestem posiadaczem Forda Mondeo hybrid od roku.
Płyn chłodniczy do inwertera ten sam co do silnika różowy, przy jeździe bez wariacji klapa nawet się nie nagrzewa.

Spalanie aktualnie mi lata między autostradą a miastem 5,9l/100 (60km/h a 120km/h usrednione z deski pokazuje), mój rocznik mondeo '14.
Styknęło mi dziś 210tys km, zastanawiam się czy wymienić ten olej w ecvt w sumie, poki co wszystko pięknie działa, jednak stosuję się do eleganckiego przyśpieszania z EV a nie butowania go bo w taki sposób można tą skrzynię sobie wystrugać dosłownie do całego układu. Ostatnio zainstalowałem aplikację do sprawdzania realnego spalania robiąc sobie checkpointy przy tankowaniu (przebieg/litry). Nie patrzyłem czy tam był bias coś zmieniany w sumie jeszcze.
Trakcyjny jest pod filcem w bagazniku nie znam niestety seriala ani go jeszcze nie ruszałem. Ktoś kojarzy czy Ford cały czas produkuje te same baterie do hybryd (przez te same mam na myśli format)? I czy komputer jest ustawiony na tę samą pojemność trakcyjnego jak fabrycznie? Narazie jeszcze ciągnie jakoś ale obawiam się, że po tych 10 latach nie była wymieniana i może być już niedługo taka potrzeba.
vacances jest offline   Odpowiedź z Cytatem