Cytat:
|
W zasadzie ja bym nie rozwiązywał problemu z DTC P0300 i wolnymi obrotami wymieniając katalizator (chyba że mocno zatkany, a nawet gdyby był to najważniejsze jest znaleźć tego powód), ponieważ DTC P0420 (wydajność katalizatora) może mieć swe podłoże w DTC P0300. Odwrotnie raczej być nie powinno. Poszedłbym raczej drogą wyznaczoną przez kolegę Achim32, a na forum jest wiele wpisów, które potwierdzą, że czasem soft sterownika Sigmy sprawia tego typu problemy. Znam z zasłyszenia podobny przypadek w tym silniku i nawet pożyczałem koledze kolegi swojego STN-a by mógł sobie diagnozować auto, ponieważ sprzęt wielomarkowy się w tym przypadku nie spisał i problem leżał w nienaturalnych korektach paliwowych. Detali sprawy nie znam, ale gdy korekty paliwowe były na przyzwoitym poziomie silnik pracował OK, jak nie to były podobne objawy jak u Ciebie. Poczekamy, a może ktoś coś ciekawego dorzuci w temacie.
|
Aktualnie oczekuje na wizytę w ASO Rzeszów, liczę na to, iż są dostępne aktualizacje, które pomogą mi rozwiązać mój problem. Ale poczekamy, zobaczymy.