Cytat:
Nurtuje mnie fakt iż serwis wymienił termostat na niższą temp 86 lub 89 stopni, lecz nie wymieniali czujnika. Jak to się ma w całości, czy nie powinien być też wymieniony na niższą temperaturę lub przeprogramować ECU
|
Bez znaczenia, ECU dostosuje się do nowej temperatury jeśli tylko czujnik wskazuje prawidłowo. Termostat otwiera się i zamyka mechanicznie przy niższej temperaturze po prostu.
Cytat:
Przycisnąłem do 4500 obr/min i temperatura wskoczyła max do 103 stopni - wentylator miał 2 bieg
|
Jak na postoju to ok, w czasie jazdy temperatura powinna być dużo niższa, tak dodo 90 stopni, pod 100 lub ponad to tylko podczas toczenia się lub stania w korku.
To w końcu czujnik pokazuje prawidłową temperaturę podczas jazdy? Jakie są temperatury? Jakie odnowiły się błędy po skasowaniu?
Mi na akcji serwisowej przycieli oring na przewodzie chłodniczym i podciekało. Sam wymieniłem juz nie chciało mi się reklamować.
Bump:
Cytat:
Aczkolwiek trudno uwierzyć, że w ASO nie wiedzieli, jaką pojemność ma układ chłodzenia. Może dolali trochę za dużo.
|
Przecież nie spuszczasz całego płynu (praktycznie niemożliwe) aby nalać tyle co w książce, oni tylko uzupełniają widoczny ubytek.
Bump:
Cytat:
Niestety u mnie okazało się, że padł czujnik poziomu płynu (ten dodany podczas akcji serwisowej) a nie ten od temp który wchodzi w blok silnika gdyż woda sobie cieknie z listwy podszybia przez dziury na kołki prostu na aku i na czujnik
|
Mi też padł, musiałem całą tą gruchę wymienić bo miała coś z elektryką, brak komunikacji z ecu.