Błąd katalizatora
Cześć, proszę o pomoc z niedawno zakupionym autem : Focus MK3 2016r. Kombi 998 benz 125 km
Mam problem z błędem katalizatora mianowicie pojawił się tydzień temu po podłączenie pod komputer zalecano usunięcie i sprawdzenie czy nic się nie dzieje... Błąd wrócił po 3 dniach podczas przyśpieszania, tym razem wybrałem inny serwis nie mówiąc o problemie wcześniej. Analiza pokazała że błąd wywołuje wysoka temperatura w katalizatorze 470 stopni po 10 minutowej jeździe. Przebieg sprawdzenia :
- wyciągniecie sondy lambda i sprawdzenie poprawności działania, wypadła ok
- sprawdzenie katalizatora endoskopem - cały widoczne delikatne zabrudzenie w jednym miejscu,
- sprawdzenie sondy na dole katalizatora, również wypadła ok,
Testy wykonywane podczas temperatury około 20 stopni, auto zostawione na 2h i ponowny test po ostygnięciu :
- podłączenie komputera i na starcie pokazuje 55 stopni,
- po uruchomieniu silnika w ciągu 30 sek jest 180 stopni i przyśpiesza, tempo przyśpieszania temperatury jednostajne,
- podczas gazowania nie zwiększa się tempo podnoszenia temperatury cały czas skacze tak samo co kilka stopni do góry
- w 2 min mamy temperaturę 480 stopni i się zatrzymuje, lekko spada podchodzi.
Brak znalezionego czujnika, powoduje koniec prac. Mechanik proponuje mocniejsze przepalenie silnika ponieważ auto jeździ głównie po mieście a biegi zmieniane są jak na wyświetlaczu, tzn np. 6 wskakuje już przy 90 km/h i raczej nie przekraczałem 2 tys obrotów na biegu.
Na powrocie zrobiłem 10 km z mocniejszym depnieciem i przeciąganiem do 4 tys obrotów na biegu.
Błąd nie powrócił ani nie zauważyłem żadnego problemu w pracy silnika.
Niestety nie zlokalizowaliśmy żadnego innego czujnika w katalizatorze który mógłby mieć wpływ na temperaturę, widoczne od góry są dwie sondy, na dole podobnie.
Czy myślicie podobnie że wpływ możę mieć czujnik ? Jeżeli tak to gdzie mogę go znaleźć ?
Ostatnio edytowane przez Glib ; 08-01-2025 o 10:27
|