View Single Post
Stary 25-06-2024, 14:29   #97
LighTu
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Wyrzucający płyn ze zbiorniczka

Cytat:
Napisał LighTu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,

Przeczytałem kilkanaście tematów podobnych do mojego problemu ale żaden nie został wyjaśniony.

Od początku
Focus 2017 rok 1.5 Ecoboost + LPG KME 135000km przebiegu
Jestem właścicielem od 3 miesiący.
Od około miesiąca zauważyłem, że ubywa mi płyn chłodniczy w zbiorniczku.
Po przejechaniu trasy 100-200km w zbiorniku ubywało płynu, po odkręceniu korka płyn wracał ale już w mniejszej ilości.
Mechanik stwierdził, że obejmy przy parowniku były luźne i tam uciekał płyn.
Niestety po naprawie płyn nadal znika.
Zrobiłem test na UPG i podczas tego testu, po dobrym przegazowaniu płyn chłodniczy wylał się przez tester nawet około 0,5 litra.
Po chwili znowu odpaliłem samochód z otwartym zbiornikiem przegazowałem i znowu to samo, około litr płynu wylał się przez otwór. Zbiornik zrobił się pusty, a wąż za chłodnicą wydawał się pusty i bardzo miekki.
Podczas jazdy w trybie serwisowym temperatura waha się w okolicach 95-100 stopni.

Teraz pytania
Korek, termostat, pompa wody, UPG, pęknięcia na głowicy, dziurawe węże?
Czy te silniki miały intercooler, bo słyszałem, że też może być powodem znikającego płynu?

Pozdrawiam
Dziś zauważyłem, że przy jeździe 90-100 km/h płyn nie znika, lub bardzo znikome ilości, a przy dobrym przeciąganiu na biegach już znika. Czy to może wykluczać którąś z prawdopodobnych przyczyn lub pozwala skupić się na turbinie lub jej okolicach ? Dodam, że dopóki nie odkrece korka po nawet normalnej jeździe wąż za chłodnica jest napuchnięte.

Po odkręceniu korka, pojawia się odgłos w okolicy intrecoolera.

Ostatnio edytowane przez LighTu ; 25-06-2024 o 14:55
LighTu jest offline   Odpowiedź z Cytatem