Spadek wydajności klimatyzacji
Witam. Ostatnio jechałem do rodziców, na dworze ponad 30 stopni, więc bez klimy ciężko. Do tej pory, działała super. Zasadniczo dalej działa super, ale z jednym wyjątkiem. Jechałem w takim upale ok 250 km drogą ekspresową ok 125km/h. Temperatura w samochodzie ustawiona na 21C i jechało się komfortowo. po ok 200km takiej trasy nagle w samochodzie zrobiło się zauważalnie cieplej. Sprawdziłem ręką jak wygląda sprawa z temperaturą z nawiewu i było chłodno, ale nie tak jak zwykle. Obniżyłem temperaturę na klimie, ale nic to nie dało, więc jeszcze bardziej i jeszcze bardziej, aż do magicznego przycisku AC Max, ale dalej bez efektu. Klima jakby chłodziła na pół gwizdka. Sprawdziłem temperaturę silnika, ale wszystko w normie, więc uznałem że może czynnik się kończy, ale w trasie nic z tym nie zrobię. Ok 10km od celu musiałem zatankować, co zajęło max 5 min, a po powrocie do samochodu klima zaczęła działać normalnie i do dzisiaj dalej tak działa, ale też nie pokonywałem dystansu większego niż 50km, więc nie odtworzyłem tamtych warunków. Co może być przyczyną takiego spadku wydajności w dłuższej trasie??
|