Temat: [Mondeo 2000-2007] Szarpanie silnika przy stałych obrotach
View Single Post
Stary 01-07-2024, 19:12   #1
TeddyCJBA
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2001
Domyślnie Szarpanie silnika przy stałych obrotach

Witam.
Treść tematu będzie długa by dobrze opisać problem jaki mam ze swoim samochodem i uniknąć niepotrzebnych pytań.
7 lat temu zakupiłem mondeo . Przez rok nie było żadnego problemu z silnikiem . Po roku silnik gdy był zimny poszarpywał przy jeździe ze stałą prędkością , mniej więcej od 1800 obr/min do 2200 obr/min , ale trwało to chwilę dopóki silnik nie złapał odpowiedniej temperatury , a potem było wszystko dobrze .
Z czasem objawy zaczęły się nasilać aż doszło do tego , że silnik szarpie przy stałych obrotach cały czas bez względu na to czy ciepły czy zimny . Samochód posiada instalację gazową , ale szarpie na obu paliwach na benzynie czuje , że trochę bardziej niż na LPG . Chwilę tak jeździłem , ale zbyt mocno to przeszkadzało w jeździe więc próbowałem coś na to zaradzić . Wymiana świec przewodów i cewki nie dawała żadnej poprawy , wymieniałem na przewody i świece różnych firm , ale efektów brak . Po podpięciu pod kompa brak jakichkolwiek błędów. Na którymś z forum ktoś miał dosyć podobny problem i okazało się , że odpięcie wtyczki egr spowodowało u niego zaprzestanie szarpania . Spróbowałem u siebie , i szarpanie ustąpiło , ale nie całkowicie . Dało się odczuć , że jeszcze szarpie . Odpuściłem na jakiś czas temat bo brakło mi pomysłów . Wymieniłem w między czasie poduszkę górną i dolną od skrzyni biegów bo były trochę w słabym stanie . Przy 300 tyś km silnik zaczął nierówno pracować . Okazało się , że zaniedbałem luzy zaworowe i szlag trafił zawory wydechowe na 1 cylindrze . Silnik poszedł na remont . Kompleksowa naprawa głowicy , 16 nowych zaworów plus uszczelniacze, prowadnice zaworów no i planowanie i sprawdzenie szczelności . skoro silnik otwarty to zdecydowałem się odrazu na wymianę pierścieni na tłokach żeby nie okazało się , że silnik po naprawie głowicy zacznie brać olej. Do tego doszły nowe uszczelki kolektorów pokryw itp. Stary został tylko rozrząd bo był w dobrym stanie . Po złożeniu silnik zaczął znów pracować jak należy , ale nie wyeliminowało to szarpania przy stałych obrotach one mimo to zostały i dalej mnie wkurzają . Silnik czasem bywa słabszy czasem mocniejszy zależy jak mu się umyśli .. czasem szarpie mniej czasem mocniej , a czasem nawet potrafi szarpać przy hamowaniu silnikiem , jakby ktoś delikatnie stukał w pedał gazu . Czuć też szarpnięcia przy zmianie biegów , też nie zawsze wszystko zależy jak mu się umyśli . Ostatnio sprawdziłem zawór biegu jałowego i zauważyłem , że zaworek w środku ma luz i nie zamyka się do końca . Wymieniłem na sprawny oryginalny , ale nic to nie pomogło . Może ktoś z was ma na to jakiś pomysł ? bo mi już pomysły się chyba skończyły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TeddyCJBA jest offline   Odpowiedź z Cytatem