Odp: Błąd ABS, ESP, poduszek oraz komunikat "Asystsent ruszania pod górę niedostepny"
No właśnie też obstawiam sterownik, bo mierzyłem całą wiązkę lewego koła na odpiętych wtyczkach i zwarcia nie było, ale jak podepnę wtyczkę do sterownika to na żółtym kablu mam 0,3 ohma do masy. Tak samo jest na prawym kole, ale tam nie wywala żadnego błędu. Podejrzane jest jeszcze łożysko piasty, bo przy wymianie czujnika zauważyłem, że mocno smarem było tam wewnątrz piasty uwalone, a osłona przegubu jest ok (zresztą przegub był już wymieniany). Więc łożysko pewnie wymienię i tak, chociaż nie chce mi się wierzyć żeby powodowało to taki błąd.
A jeśli chodzi o sterownik/pompę ABS, to czy jeśli zakupię inną, to jestem w stanie zakodować PATS za pomocą Forscana? Czy to już wyższa szkoła jazdy?
Przyznam, że szukałem w necie ormacji na temat wymiany pompy w MK3 i nic na ten temat nie znalazłem.
Druga opcja to wysłanie sterownika do naprawy, do jednej w firm które ogłaszają się w necie. Niby dostaje z powrotem moją część, wiec po założeniu tylko inicjalizacja i odpowietrzenie (chociaż przy okazji pewnie wymienię cały płyn). Tylko że tu już auto uziemione na tydzień.
Może ktoś już przerabiał ten temat?
|