Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF
Mam pytanie. Czy problem z ewentualnie zapchanym parownikiem, mozna wykluczyc tym, ze dpf sie wypala do okolo 20% (DPF_LOAD). Ostatnie wypalanie, troche w slabych warunkach bo kilka skrzyzowac w trakcie bylo ale spadlo do 23%. Niestety po przejechaniu 100 km. DPF_Load jest juz na poziomie 47% a SOOT cos okolo 20%.
Czy DPF_SOOT jest obliczany wzgledem parametrow nowego DPF'a, czy bierze jakos pod uwage stan (cisnienia) obecnego ?
Czy warto mimo wszystko zainicjowac stacjonarne wypalanie ?
Edit: Uruchomilem dzis rano stacjonarne wypalanie. Niby zakonczyl ale napisal, zeby ponowic bo poziom sadzy jest powyzej gornej granicy. Nie wiem, co to za granica bo DPF_SOOT byl 9%. Zapodalem drugi raz wypalanie ale nic sie nie zmienilo. Przejechalem sie jakies 15 km. i Soot podskoczyl o 1%. Cisnienie na wolnych obrotach pokazuje w Forscan 0kpa. Przy bucie na czworce do prawie 4 tysiecy, podskoczylo maksymalnie do 11kpa. Nie wydaje sie wiec, ze filtr jest jakos mocno zapchany, moze ma poprostu mala pojemnosc albo z jakiegos powodu szybciej sie zapycha bo wrocilem wlasnie z trasy 220 km. i Soot jest na poziomie 61% Load tez cos kolo tego. Czyli wypalanie pewnie zacznie sie gdzies przy 260km. Troche czesto ale mam nadzieje, ze do Albanii i spowrotem jeszcze dojade.
Pozdrawiam
Pawel
Ostatnio edytowane przez synthman77 ; 10-07-2024 o 21:34
|