siła nawiewu zależna od obrotów silnika
Witam.
Stało się w moim Mondeo 1.8TDCi coś dziwnego z siłą nawiewu klimatyzacji. Gdy uruchomię silnik, klimatyzacja (choć to chyba chodzi raczej o sam nawiew) dmucha z taką siłą jak powinna (czyli zależy od temperatury). Natomiast gdy ruszę i przekroczę 1500rpm, to zaczyna coraz mocniej dmuchać. Siła zwiększa się raczej proporcjonalnie do obrotów silnika i dopiero przy zbliżaniu się do 2500rpm spada do właściwej siły. Żeby było ciekawiej, gdy "przygazuję" stojąc nic takiego się nie dzieje (wieje cały czas z taką samą siłą). Sama regulacja siły nawiewu działa, bo gdy przekręcę klimę na LO to wieje jak szatan (czyli jak powinno). Nie ma na to zachowanie wpływu też ręczne ustawienie siły nawiewu, dzieje się tak samo przy manualu (w różnych ustawieniach siły nawiewu)
Po kilku dniach wyjechałem poza miasto zauważyłem jeszcze jedno. Choć nie wiem czy to ma coś wspólnego czy to jest sprawa niezależna. Spadła chyba moc silnika. W mieście tego nie czuć, ale na obwodnicy już zauważyłem, że tak jak kiedyś od 1500rpm kończyła się dziura i się (tyle ile ten silnik może) zrywał, a teraz jakoś nie bardzo. Lekkie wzniesienie i obroty wspinają się jak ja na 4 piętro. A jak wdepnąłem "do dechy" to za mną się zrobił ciemny dym.
Jakieś sugestie od forumowiczów? Zacznę od wymiany filtra powietrza, ale może coś podpowiecie, bo coś czuję że będzie jeszcze coś.
Ostatnio edytowane przez tomntom ; 09-07-2024 o 18:28
Powód: literówka
|