Temat: [S-MAX 2006-2015] Wymiana żarówki świateł STOP.
View Single Post
Stary 13-07-2024, 14:05   #9
andre991
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Wymiana żarówki świateł STOP.

Cześć,
Pisząc poprzedniego posta poszukiwałem rozwiązania problemu, który spotkał mojego S-Max-a (wersja po face liftingu, 2014r.). Mianowicie, przestało świecić lewe światło STOP, reszta diod w tej lampie działa normalnie (zewnętrzne czerwone pozycyjne + żarówka kierunkowskazu).

Poniżej przebieg zdarzeń:
- założyłem, że padły ledy dla światła STOP-u i trzeba kupić całą lampę... proste.
- ⁠kupiłem nową lampę za 1500 i co? ... efekt jest ten sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- następnie starą lampę sprawdziłem podłączając do drugiej wiązki z prawej strony - i okazało się, że wszystkie ledy świecą włącznie ze "stopem" - no więc mam teraz 2 lewe sprawne lampy co i tak dalej nie rozwiązuje problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- ⁠znalazłem bezpiecznik od sterownika świateł stopu - bezpiecznik jest cały i sprawny a po wyjęciu nie działały oba światła stopu (profilaktycznie sprawdziłem wszystkie bezpieczniki: w komorze silnika, w kabinie nad nogami pasażera i w bagażniku).
- ⁠sprawdziłem też profilaktycznie wiązkę kabla z klapy bagażnika do kabiny - brak przetartych/przerwanych kabli.
- ⁠jak na moje to wskazanie jest na wiązkę kabla pomiędzy sterownikiem świateł stopu a lewą lampą - no chyba, że wiązka ta położona jest w inny sposób.
- próbowałem profilaktycznie ruszać wiązkami kabli w różnych miejscach, żeby sprawdzić czy może akurat znajdę uszkodzone miejsce - bezskutecznie.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi co mogę jeszcze sprawdzić lub zrobić w tej sprawie? Czy lepiej od razu szukać elektryka/mechanika?

pozdrawiam
Andrzej

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
andre991 jest offline   Odpowiedź z Cytatem