View Single Post
Stary 18-07-2024, 20:48   #3
Krzysztof1980
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Dotyczy nowego dźwięku po wymianie rozrządu (EcoBoost 1.6)

W szczegółach. Samochód pochodzi z rynku polskiego (tzw. salon PL). Zakupiłem go w 08.2021 od pierwszego właściciela i wówczas miał przebieg ok. 89 tys. km (pełna dokumentacja). Na wymianę rozrządu zdecydowałem się w kwietniu 2023 przy przebiegu ok. 105 tys. km. Przed wymianą rozrządu nie słyszałem tego dźwięku (a zrobiłem nim ok 16 tys. km).

W 04.2023 do warsztatu dostarczyłem cały oryginalny komplet czyli pasek + napinacz + pompa wody. Niepokojący dźwięk zauważyłem/usłyszałem po przejechaniu ok. 200-300 km od wymiany z tym, że mógł on pojawić się od razu jednak aby go usłyszeć to trzeba stać (postój), mieć wyłączone radio i wsłuchać się.

W 11.2023 zdałem się na warsztat. Wówczas panowie wymienili sam napinacz twierdząc, że na ich oko to w nim był problem gdyż nie pracował jak należy. Twierdzili, że samochód chodził z godzinę, nic nie słychać i dla nich jest ok. Przyjąłem to. Jednak już w drodze powrotnej do domu (a mam z 6-8 km) stojąc na światłach miałem wrażenie, że problem nie zniknął. Być może ten dźwięk troszkę wyciszył się (? - to subiektywne odczucie) ale na pewno dalej był. Zimą znacznie mniej jeżdżę więc ... jednak cały czas mnie to niepokoiło. W 05.2024 panowie zdjęli pasek osprzętu i podobno ten dźwięk dalej był - stwierdzili, że nie mają pomysłu co z tym zrobić. Pewnie teraz niektórzy "walczyliby z warsztatem" ale ja nie należę do takich osób. Szkoda czasu i nerwów. Takie ew. błędne decyzje (?, wybór warsztatu) mogę wziąć na klatę. Zwłaszcza, że zależy mi na usunięciu tego problemu. Nawet mogę dokonać ponownej wymiany całego rozrządu (w innym miejscu) jednak muszę mieć gwarancję, że to będzie skuteczne.

Opisując powyższy problem liczyłem, że odezwie się osoba która doświadczyła podobnej sytuacji. Ten dźwięk wiążę z wymianą rozrządu jednak nie mam 100% czy to nie był tylko zbieg okoliczności a przyczyna leży gdzieś indziej. Dodam, że poza tym dźwiękiem to samochód cały czas funkcjonuje normalnie.

Ostatnio edytowane przez Krzysztof1980 ; 19-07-2024 o 10:47
Krzysztof1980 jest offline   Odpowiedź z Cytatem