View Single Post
Stary 22-07-2024, 07:39   #1
Mehow98
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Ford Focus CMAX
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2005
Domyślnie Chwilowa utrata mocy, i całkowity jej brak.

Witam mianowicie mam dość nietypowy problem, jestem nowym Fordziarzem, oraz na mechanice nie znam się zbytnio. Problem wyglądał tak że autko jeździło normalnie i po czasie traciło moc, następnie jak się jechało i zapalił się CheckEngine to auto tą moc odzyskiwało, pomagało też ponowne odpalenie samochodu. Pojeździłem tak z tydzień może dwa w międzyczasie mechanik wypalał DPF ponieważ stwierdził że to to. Lecz teraz na dniach auto straciło kompletnie moc i pali się cały czas CheckEngine, jedyny sensowny kod błędu, który mógłby wskazywać na to, to:
Turbo / elektrozawór sterowania doładowaniem - niskie napięcie w obwodzie.
I teraz pytanko do was bo tyle rozwiązań ile problemów, ja na chłopski rozum odbieram to tak że to raczej kwestią zaworu bądź coś z elektryka, lecz jeden mechanik twierdzi że to turbina do wymiany, drugi mówi że gruszka, a trzeci że kuna przegryzła gdzieś wiązkę i może tak być, lecz trzeba sprawdzić cała. Czy miał ktoś z was taka sytuację? I czy warto w ciemno wymienić ten elektrozawór samemu? Sprawdzałem bezpieczniki pod maską wszystkie całe, bo widziałem że komuś pomogło. Auta potrzebuje codziennie, więc też nie mogę go zostawić dla jakiegoś mechanika żeby go trzymał tydzień. Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20240723_094400.jpg (99.2 KB, 13 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Mehow98 ; 23-07-2024 o 09:47
Mehow98 jest offline   Odpowiedź z Cytatem