Temat: [Tourneo Courier] Błąd P2177 i P2187
View Single Post
Stary 22-07-2024, 08:59   #15
Acid8472
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: Tourneo Connect FLII
Silnik: 1.5 EcoBlue AdBlue
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Błąd P2177 i P2187

Ok naprawiłem.

Wtryskiwacze nie miały wydajności i zostały wyczyszczone i pomierzone w firmie TopSetup z Korczyny.
Kosztowało mnie to 3x 190 zł + 250 zł listwa wtryskowa. Różnica pomiędzy wtryskami wynosiła przed czyszczezniem prawie 8%. Po czyszczeniu 0,8% i przepływy wzrosły.

Dodatkowo 800 zł demontaż/montaż wtryskiwaczy w serwisie (ciężko było wyjąć dwa...). Wymieniłem także świece i zostały pomierzone ciśnienia sprężania i tu niestety nie jest ładnie bo 8, 10 i 12 Bar...
Silnik ledwo 145k km przebiegu (aczkolwiek dopiero od końca gwarancji jest traktowany przeze mnie lepiej tj wymiana oleju co 10k na olej nie-Castrol).

Podsumowując trochę to kosztowało ale roboczogodzina u mechaników jest dosyć droga, a i silnik jest dosyć długo robiony. W wyniku naprawy wyraźnie spadło mi spalanie benzyny (z 9 średnio do 7 obecnie). Auto równo pracuje, nie mam problemów z zapalaniem i jeździe na gazie. Także kto tak ma to polecam wpierw czyszczenie wtryskiwaczy, ewentualnie za kolejne 100k wymiana jeśli jeszcze komuś będzie wtedy żył ten silnik...
Acid8472 jest offline   Odpowiedź z Cytatem