Cytat:
|
W silniku, który nie przeszedł akcji serwisowej temperatura przekraczała 101-102 stopni i dopiero włączał się wiatrak i wcale nie oznaczało to uszkodzonego zaworu po prostu tak to było zaprogramowane.
|
Zakładam, że obecnie praktycznie wszystkie 1.6eb są po akcji serwisowej, focus też był. A wentylator nadal się włącza przy 101 stopni tylko silnik stara się trzymać niższą temperaturę. W moim mk4 jest właśnie koło 84-90 stopni zazwyczaj ale np. jak długo jadę w korku czy na postoju rośnie do tych 100 i wentylator interweniuje. Jakbym ruszył i byłby przepływ powietrza to zaraz spada właśnie koło 84-90 stopni. W tym focusie było właśnie koło 97-105 podczas jazdy czyli zdecydowanie za dużo plus problemy z odpowitrzeniem, po naprawie odpowietrzył się bez problemu.
Przed akcją u mnie nie wiem jak było w mk4 bo od razu kilka dni po zakupie pojechałem zrobić akcję ukł. chłodzenia i sprzęgła.
Cytat:
|
Jak mnie pamięć nie myli ten zawór pod filtrem powietrza jest wymieniany w trakcie akcji serwisowej na układ chłodzenia., właśnie ze względu na ich wadliwą pracę.
|
Właśnie z tego co czytam nie we wszystkich modelach ten zawór był wymieniany. Tutaj data na zaworze była zgodna z datą produkcji auta więc zapewne nie był. Tak samo termostat (wymieniony profilaktycznie) wyglądał na fabryczny nie po akcji (bez wybitego 82 na wkładzie), może też nie we wszystkich wymieniany. Ale grucha pomiarowa jest i ostrzeżenie o spadku poziomu płynu. Z tego co wiem akcja serwisowa była jeszcze robiona jeszcze w Szwajcarii.