Na początku zaznaczę, że widziałem tematy związane z radiem Android, ale nie do Forda Mondeo MK4, dlatego pozwoliłem sobie stworzyć nowy temat.
Zastanawiam się nad radiem z Androidem do MK4. Zakupiłem Forda już z takim radiem, ale to chyba jedno z tańszych. Muli i jakość dźwięku jest słaba (chyba słabsza niż na oryginalnym radiu, ale nie miałem okazji tego porównać). Chciałbym je wymienić na jakiś lepszy model. W polskim internecie znalazłem coś takiego:
https://www.izzishop.pl/pl/sklep/pro.../4-64gb-czarny
i
https://newcarsolutions.pl/sklep/pro...ndroid-canbus/
Radio z drugiego linku zachęca informacją o końcówce mocy firmy Toshiba z mocą: 4x55W albo 4x60W (raz podają tak, raz tak). Niestety nie ma żadnych szczegółów jaki jest model DSP, wzmacniacza czy tunera radiowego. Do tego to radio nie ma możliwości włożenia karty SIM.
Na Aliexpress znalazłem np. takie radyjko
https://pl.aliexpress.com/item/10050...6.html(wariant S5 B) w wersji 4 GB RAM i 64 GB pamięci wew. Ma praktycznie wszystko co mi potrzebne. Podane są też dokładne dane techniczne jak tuner radiowy (TSC4745 w modelach poniżej 64 GB i TDA7708 w modelach powyżej 64 GB), DSP (BD37534FV poniżej 64 GB i BU32107EFV powyżej 64 GB) oraz wzmacniacz mocy (napisane jest Amplifiler IC - TDA7388 poniżej 64 GB i TDA7851 powyżej 64 GB). Czy te układy scalone są dobrej jakości czy rozglądać się za radiem z innymi układami scalonymi? A jeśli tak, to jakimi?
Jedyne co na tę chwilę mnie, powiedzmy, martwi w tym radiu z Aliexpress, to w parametrach technicznych podana jest moc wyjściowa 4*45W i zastanawiam się czy przez to jakość dźwięku nie będzie gorsza od tego radia New Car Solutions (NCS), które chwali się końcówką mocy Toshiby. Ta moc 4x45 jest ok czy lepiej szukać coś mocniejszego?
Jeśli chodzi o procesor, to na Izzishop radio 4/64 ma procesor Topway TS18 UIS8581A Cortex-TMA55 8 rdzeni x 1,6 GHz, NCS ma 8 rdzeniowy procesor o taktowaniu 2,6 GHz (nie podali modelu), a ten z Aliexpress 8-rdzeniowy procesor UIS 7862S Octa Core 2,0 GHz. Chyba wszystkie radia mają Androida 12.
Raczej skłaniam się do wersji min. 4/64 z procesorem 8-rdzeniowym. Przyznam, że nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę przy poszukiwaniu radia. Czy 4 GB RAM wystarczy, jeśli radio ma służyć do słuchania ... radia, muzyki ze Spotify, dodatkowo do używania map Google czy Yanosika, rozmów przez zestaw głośnomówiący, obsłużyć modem LTE/4G i żeby miało możliwość podpięcia kamery cofania? Czy lepiej zainwestować w wersję z 6 GB RAM? Bo pamięć wew. 64 GB to raczej na luzie powinna wystarczyć.
No i na koniec, co obowiązkowo potrzebne jest do dokupienia do tego typu radia? Podejrzewam, że moduł CAN-BUS, ew. mikrofon zewnętrzny i wzmacniacz antenowy (słyszałem, że te radia mają problemy z odbieraniem radia FM), ale czy coś jeszcze?
Trochę się spisałem, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto dotrwa do końca i coś podpowie ze swojego doświadczenia.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę wdzięczny za jakiejkolwiek rady i pomoc. Pozdrawiam.