View Single Post
Stary 23-07-2024, 18:56   #239
synthman77
ford::beginner

Imię: Pawel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę

Witam,
podpinam sie pod temat wibracji na postoju. U mnie dodatkowo mam wrazenie, ze jest buczenie i to juz na wolnych obrotach. Jakby silnik dotykal gdzies karoserii. Zeby bylo ciekawiej, to czasami gdy zatrzymam sie na skrzyzowaniu, to tych wibracji nie ma. Dzisiaj odkrecilem sruby od poduszki olejowej bo gdzies przeczytalem, ze jej zle ustawienie moze tez powodowac przenoszenie drgan. Faktycznie, po wymianie rozrzadu, poducha nie jest ustawiona jak byla bo widac slady. Poluzowalem sruby, odpalilem silnik, troche ustawila sie inaczej ale nic to nie zmienilo. Ogolnie to dotykajac podstawy poduchy, nie czuje drgan, wiec chyba nie tu jest problem. Wyciagnalem obudowe filtra i akumulator, zeby przyjzec sie poduszce skrzyni. Nie jestem pewien ale wyglada na dobra. Te przerwy z dwoch stron na gumie wygladaja na celowe. Takie jakby "odbojniki" ? Wstawiam zdjecie dla pewnosci. Przygladajac sie jednak, jak jest zawieszona skrzynia na tej poduszce, to chyba nawet przy rozerwanej, nie bedzie przenosic drgan bo niczego tam nie dotyka, dobrze mysle ?

Edit: Przegladalem Alledrogo z cekawosci i kurcze uzywane poduszki, wszystkie tak wlasnie wygladaja. Nowe nie maja tych przerw, tylko guma jest polaczona. Chyba nie sprzedaja uszkodzonych poduszek ?

Pozdrawiam
Pawel
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg poducha1.jpg (97.6 KB, 37 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg poducha2.jpg (87.8 KB, 29 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg poducha3.jpg (87.7 KB, 30 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez synthman77 ; 25-07-2024 o 18:30
synthman77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem