View Single Post
Stary 23-07-2024, 20:38   #19
saimon216
ford::amateur

Imię: Szymon
Model: Fiesta
Silnik: 1.3
Rocznik: 2002
Domyślnie Korekty wtryskiwaczy po wymianie

Cześć Panowie i Panie!

Piszę tu do was bo już nie wiem co robić, mam nadzieję że pomożecie.

Pacjent to mondeo 2.0 tdci 2009 rok 140km w automacie 278tys km wersja kombi.

Problem mam z wtryskami, otóż: jak go kupowałem to pojechałem na stację diagnostyczną w celu sprawdzenia auta od spodu i w ogóle dobrze go obejrzeć. Gość na stacji zwrócił moja uwagę na fakt że w kabinie na fotelu kierowcy, są wyczuwalne dość mocne wibracje.

Z racji tego że lubię sobie sam coś pogrzebać to kiedyś kupiłem urządzonko z bluetooth dzięki któremu mogłem podejrzeć jakieś parametry silnika plus jakieś błędy i ewentualnie je skasować.

Po zakupie (nie pytajcie czemu akurat tego Forda kupiłem, miałem swoje powody :-) ) podłączyłem mój skaner i zobaczyłem jakie są korekty wtrysków.
Korekty nie były dramatyczne ale stwierdziłem że przepłukam układ preparatem TEC-2000 i zobaczymy co dalej. Po płukance korekty pogorszyły się jeszcze bardziej (o dziwo ale pewnie temu że wyplukalo cały brud z nich) ale ok myślę, chciałem wymienić łańcuszek w głowicy (oryginalny jeszcze) więc i sprawdzenie wtrysków też zlecę.

W międzyczasie dowiedziałem się że mogą być padnięte poduszki silnika, więc też chciałem je wymienić.

Finalnie poduszki (główna i ta dolna od skrzyni) zostały wymienione (corteco), łańcuszek i ślizgi też wleciały nowe (oryginał PSA) a wtryski poszły do sprawdzenia i czyszczenia.

Po wyczyszczeniu korekty były następujące:
Cylinder 1 balance: 1.04
Cylinder 2 balance: 1.31
Cylinder 3 balance: 1.07
Cylinder 4 balance: 0.6
Dodam że silnik był po długiej trasie(200km prawie), ze średnią prędkością 70km/h. Trochę się przeraziłem bo były jeszcze gorsze niż na początku (nie mam zdjęć jakie były z początku).

Obawiajac się wypalenia dziury w tłoku przez złe dawki, zdecydowałem się na wymianę najsłabszego wtryskiwacza tj z cylindra 4.

Jakie było moje zdziwienie gdy po jego wymianie (oryginał PSA ale o innych numerach (ten sam tylko numery inne wg mechanika) korekty są dużo gorsze niż przed wymianą tj:
Cylinder 1 balance: 0.87
Cylinder 2 balance: 1.19
Cylinder 3 balance: 0.83
Cylinder 4 balance: 1.17

Wcześniej 4 wtrysk dawał za mało (tak ja to rozumiem) a teraz daje za dużo ( po najmniejszym dodaniu gazu korekty stabilizują się na poziomie 1.002 czy 1.02 dla wszystkich wtryskiwaczy).

I tu moje pytanie, czy mogę jeździć z takimi wtryskami i czy te korekty są ok czy nie ok, bo z każdym zrobionym kilometrem, stresuje się coraz bardziej że wypali mi dziurę w tłoku i już nie daje rady z tą myślą (od zakupu przejechałem jakieś 8kkm).

Ps: opiłków we wtryskach i filtrze paliwa nie ma, turbo sprawne, plastikowy dolot wyczyszczony a cały dolot ogólnie szczelny i czystY a wtrysk są dobrze numerowane bo te wartości są takie same na każdym wtrysku cały czas( bo też się spotkalem z opinią że program może inaczej numerować wtryski za każdym jego uruchomieniem).
saimon216 jest offline   Odpowiedź z Cytatem