View Single Post
Stary 28-07-2024, 12:20   #193
micubussi
ford::beginner

Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
Domyślnie Szarpanie przy zmianie biegów Aisin AWF21 po założeniu LPG z 2.3

Cześć!

Kupiłem miesiąc temu Forda Mondeo 2008 z silnikiem 2.3 benzyna, automatem Aisin Awf21 i przebiegiem 235k. Wracając autem ponad 200km od sprzedającego biegi zmieniały się raczej płynnie w górę jak i w dół. Czasem z 2 na 1 było czuć delikatnie, ale nie zawsze. Sprzedający miał auto z 3 lata, zrobił 30-40k km i mówił, że za swojej kadencji wymienił olej w skrzyni i zrobił update softu u kogoś z Łodzi polecanego na forum Forda.
Od czasu powrotu na kołach auto praktycznie stało, bo czekałem na termin w warsztacie LPG. Odbierając auto z warsztatu, zauważyłem, że akumulator był odpinany, bo musiałem rozkodować radio. Od tego czasu praca skrzyni znacznie się pogorszyła. Czuć zmianę biegów w górę praktycznie zawsze, aż do 5tego biegu. Zmiany z 4 na 5 i 5 na 6 nie czuć. Zmiana 1 na 2, 2 na 3, 3 na 4 jest praktycznie za każdym razem wyraźnie wyczuwalna tak jakby auto na chwile zwalniało i wyrywało potem do przodu. Do tego zmiany biegów w dół z 3 na 2 i 2 na 1 są wyraźnie odczuwalne podczas hamowania do zera. Skrzynia działa tak samo na benzynie i LPG, przy czym dodam, że na LPG samo auto chodzi bardzo dobrze. Nie ma też żadnych błędów silnika ani skrzyni.

Teraz zastanawiam się czy rozpięcie akumulatora mogło spowodować taka zmianę pracy skrzyni?
Co z tym zrobić dalej? Wymienić olej?
Poszukać kogoś od softu z okolic Katowic? Podrzucicie sprawdzony kontakt?
Może trzeba wykonać procedurę strojenia po odpięciu akumulatora? Miał tak ktoś ?

Ostatnio edytowane przez micubussi ; 28-07-2024 o 12:42
micubussi jest offline   Odpowiedź z Cytatem