View Single Post
Stary 29-07-2024, 00:06   #1
JoannaWarsaw
ford::amateur

Imię: Joanna
Model: Ford Focus 1.6 benzyna
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie 1.6 ti-vct 115 km - nierównej pracy silnika

Cześć,

Przejrzałam forum, jednak nie do końca moje objawy pokrywają się z objawami, o których piszą Forumowicze.

A ja już opadam z sił. Mechanicy rozkładają ręce. Najgorsze jest to, że nawet błędów nie chcą podać lub nie potrafią zinterpretować. Nikt nie jest w stanie mi pomóc...

Moja foka - Ford Focus 1.6 benzyna 115 km 2008 r. bez LPG ma następujące przypadłości:
- falujące obroty,
- głośność ciągnika rolniczego po otworzeniu maski lub zbliżeniu się do rury wydechowej,
- nierównomierna praca silnika - jakby nie pracował jakiś cylinder (?!),
- większe spalanie paliwa,
- potrafi sporadycznie strzelić z rury.

Nie zauważyłam spadku mocy auta.

Przepustnica była czyszczona, była nawet podmieniona na inną oryginalną ze szrotu, mechanik wymienił przewody od świec oraz świece na NGK. BEZ ZMIAN!

Pojawia się błąd check engine, ale nie zawsze występuje.

Auto gaśnie w ruchu drogowym przy dojeżdzaniu do skrzyżowania (po wciśnięciu sprzęgła lub wrzuceniu na luz), ale nie gaśnie podczas hamowania silnikiem.

Może jakaś dobra dusza z Warszawy lub okolic zechciałaby spojrzeć swoim okiem na ten przypadek? Chociaż podłączyć do komputera i zinterpretować błąd? Ten problem pojawił się dość nagle, do tej pory nie nie miałam problemów autem.

Jazda staje się coraz mniej bezpieczna...

Podjadę, gdzie trzeba, choć kolejna noc nieprzespana..

Dziękuję,
Aśka

PS Zarejestrowałam się na forum specjalnie w uznaniu dla Użytkowników forum Forda. Nie widzę innej deski ratunku... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS 2 Zanim mechanicy wymienia połowę silnika, byłabym wdzięczna za Waszą diagnozę.

Ostatnio edytowane przez JoannaWarsaw ; 29-07-2024 o 00:10
JoannaWarsaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem