View Single Post
Stary 29-07-2024, 06:59   #3
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Focus 2008 1.6 ti-vct 115 km - niezidentyfikowany problem nierównej pracy silnik

Cytat:
Napisał JoannaWarsaw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najgorsze jest to, że nawet błędów nie chcą podać lub nie potrafią zinterpretować.
Wskazanie kodów błędów jest kluczowe przy diagnozie pracy silnika. Może nie prosiłaś o przepisanie tych kodów dla Twojej informacji. Przy najbliższym odczycie zażądaj tych informacji, np. w postaci zdjęć z urządzenia diagnostycznego.
Cytat:
Napisał JoannaWarsaw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zauważyłam spadku mocy auta.
Więc nie jest możliwe, żeby nie pracował na jeden cylinder.

Moim zdaniem do sprawdzenia:
- kierunek montażu przepływomierza (powinien być zgodny ze strzałką w kierunku zasysania powietrza do przepustnicy) <-- to możesz sama sprawdzić :-) ;

- czy czuć wyraźny zapach benzyny: wewnątrz pojazdu, na zewnątrz z wydechu, spod korka wlewu oleju <-- też możesz sama;

- test szczelności układu dolotowego czyli: wszystkie rury i przewody podciśnień (również te ukryte w urządzeniach, np. serwo hamulca czy pompka sprzęgła), szczelność samego kolektora ssącego (w tym uszczelki);

- weryfikacja, skąd dobiega odgłos pracującego diesla (dół silnika czy góra, najlepiej stetoskopem);

Jeśli powyższe nie dadzą efektu, to trzeba drążyć dalej:

- sprawdzenie rozrządu: tak dla pewności czy wchodzi blokada wałków (płaskownik) w pozycji GMP pierwszego tłoka po uprzednim założeniu blokady na koła zmiennych faz (tzw. motylek);

- sprawdzenie luzów: zaworowych, luzu na wałkach rozrządu, luzów na koła zmiennych faz;

- logi dynamiczne (sczytanie parametrów pracy silnika podczas jazdy w różnych warunkach obciążenia);

- sprawność katalizatora (nie wiem czy Twój silnik ma jeden czy dwa, ale raczej jeden);

I niestety to nie jest pełna lista... Pominąłem sprawdzenie/wymianę CEWKI ZAPŁONOWEJ, bo twierdzisz że silnik nie ma ubytków mocy.

Od kiedy z autem się tak dzieje?

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 29-07-2024 o 07:02
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem