Temat: [Mondeo 2014- ] Nie pali gdy rozgrzany 1.5EB
View Single Post
Stary 30-07-2024, 18:02   #1
Piotr_b
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 Ecoboost 165KM
Rocznik: 2019
Question Nie pali gdy rozgrzany 1.5EB

Witam.
Posiadam od kilku miesięcy MK5 Ecoboost 165KM w wersji kombi. Jeżdżąc po Polsce nie miałem z nim dotychczas żadnych kłopotów. Po wyjeździe na wakacje w znacznie cieplejsze rejony i po długotrwałej ekspozycji na słońce samochód pewnego dnia nie był w stanie odpalić. Naciśnięcie sprzęgła i przycisku start nie uruchamiało rozrusznika (w każdym razie tak to wyglądało). Po odczekaniu ok. 30 minut z otwartą klapą silnika samochód zaskoczył jakby nigdy nic. Nie gasząc pojechałem do lokalnego ASO, gość po podłączeniu do komputera stwierdził, że padł rozrusznik. Wymiana, koszty itp. Po kilku dniach podczas drogi powrotnej do domu powtórka, po przejechaniu autostradą ok 400 km i zatrzymaniu się na jedzenie znów nie odpalił. 30 minut czekania z otwartą klapa z przodu i zapalił. Wymusiło to powrót do domu spod Wenecji do Warszawy bez gaszenia silnika.

Zauważyłem, że problemy z paleniem pojawiały się tylko jak samochód był bardzo rozgrzany - stał na słońcu i przynajmniej trochę popracował silnik lub jechał dłuższy czas w temperaturze zdecydowanie powyżej 30 st. C.

Szczerze powiedziawszy to nie wiem co robić. Wydałem kasę na naprawę, która nic nie zmieniła. Oczywiście pojadę do ASO lub zaprzyjaźnionego warsztatu, ale czekam na pojawienie się jakichś ekstremalnych temperatur. Mam niestety przeczucie, że nikt nie będzie potrafił zdiagnozować problemu.

Może jednak ktoś z Was miał podobne doświadczenia i udało się rozwiązać problem?
Piotr_b jest offline   Odpowiedź z Cytatem