View Single Post
Stary 03-08-2024, 20:25   #10
Leo79
ford::amateur

Imię: Leszek
Model: Focus MK3fl
Silnik: 1.5 TDCi
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Błąd ABS, ESP, poduszek oraz komunikat "Asystsent ruszania pod górę niedostepny"

Awaria została usunięta, ale znalezienie usterki okazało się nie lada wyzwaniem. Po wymianie czujnika, kabla oraz łożyska z pierścieniem ABS, zapadła decyzja o wymianie sterownika pompy ABS. Sama wymiana zajmuje trochę czasu, bo pompa umieszczona jest za aku i nawet po zdjęciu podszybia, miejsca jest mało. Natomiast konfigurację i przypisanie jej do PATS można zrobić za pomocą FORScana (2.3.61) i zajmuję to w sumie może z dwie minuty. Niestety na nowym sterowniku nadal występował błąd. Zamieniłem czujniki pomiędzy kołami i błąd na lewym kole zmienił się ze "zwarcia do masy" (nowy czujnik ATE sygnowany FORD) na "przerwę w obwodzie lub zwarcie do +" (oryginalny czujnik), ale na prawym kole nie pojawiły się żadne błędy. Zamieniłem więc kable i to było to. Okazało się że w nowym kablu, przewody są podpięte odwrotnie. Przewód nowy, oryginalny, fabrycznie zapakowany, dedykowany do Focusa mk3. Nie wiem czy w przedlifcie jest inaczej (sterownik ABS na pewno jest inny), czy przewód był fabrycznie źle złożony, ale po zamianie pinów na wtyczce czujnika błędy zniknęły i wszystko działa bez zarzutu. Niby wszystko nowe i oryginalne... Na plus, po wymianie sterownika trzeba było odpowietrzyć układ, co wykorzystałem do wymiany płynu hamulcowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Leo79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem