View Single Post
Stary 04-08-2024, 13:34   #4
Mateusz920712
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
Domyślnie błąd p1260 oraz p060c nie odpala

Witam, potrzebuje porady
Jestem posiadaczem od dwóch tygodni Forda Focusa 1.6 (100KM) 2008r.
Szukam co może być przyczyną mojej usterki, otóż, kilka dni temu zostawiłem transmiter FM w gnieździe „zapalniczki” i myślę że to wyładowało mi akumulator, następnego dnia wyjąłem aku, podłączyłem pod prostownik, naładowałem do pełna, sprawdziłem multimetrem napięcie (było 12.5, na odpalonym silniku 14.3, czyli alternator ładuje) szukałem czy coś kradnie prąd, nie znalazłem nic. Fordem przejechałem 20km do sklepu, wracam, próbuje odpalić, nawet nie kręcił. Zadzwonilem po znajomego, przyjechał z kablami, za którymś razem odpalił, wtedy jeszcze myślałem że to cały czas problem z akumulatorem. Dzisiaj rano powtórka z rozrywki, za pierwszym razem odpalił, zrobiłem kółko (około 20km) i wróciłem do domu, po jakimś czasie poszedłem sprawdzić czy już jest wszystko ok, czy dalej są jakieś problemy, w tym przypadku silnik kręcił ale nie odpalał, dokręciłem jeszcze mocniej klemy i auto odpaliło, zgasiłem silnik i sprobowałem kolejny raz je odpalić i wtedy odcięło całkiem prąd na jakieś 2 minuty, sprawdziłem kolejny raz miernikiem napięcie, pokazywało 12.3, kolejną próba odpalenia i przy kręceniu rozrusznikiem wyskoczył błąd silnika ( Motor storing/ Bład silnika), po podpieciu OBD2 pokazuje dwa błędy P060C oraz P1260, przeszukałem dość dużo forów ale nie znalazłem podobnego problemu, czy jest ktoś na tej grupie kto ma jakiś pomysł co to może być ? Dodam jeszcze ze za którymś razem wyjmowania i wkładania kluczyka i przekręceniu auto odpala, mam 2 kluczyki jeden z pilotem drugi bez, na obydwóch taka sama sytuacja, na codzień mieszkam w Holandii, dlatego też chciałbym mieć jakieś pole zaczepienia. Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiam
Mateusz920712 jest offline   Odpowiedź z Cytatem